Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Καλοκαιρινές νύχτες με φεγγάρι. Πίνακες του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Edward Potthast και Γαλήνη του Νικηφόρου Βρεττάκου

Καλοκαιρινές φεγγαρόφωτες βραδιές

   Επειδή χθές ήταν μία γαλήνια καλοκαιρινή βραδιά με πανσέληνο, ιδού δύο πίνακες ζωγραφικής του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Edward Potthast (1857-1927) και η "Γαλήνη" του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Edward Potthast (1857-1927), Μία καλοκαιρινή βραδιά. Ιδιωτική Συλλογή. Δύο γυναίκες και ένας άνδρας ατενίζουν το φεγγάρι να καφρεφτίζεται στη θάλασσα.

Νικηφόρος Βρεττάκος, Γαλήνη


Κρεμάστη ἀνάστροφα ἡ σελήνη πάνω στὸ χάος τὸ γαλανὸ
κι ὁ θεὸς προσμένει τὸ θεό του σὰν ἄνθρωπος στὸν οὐρανό.


Edward Potthast (1857-1927),  Περίπατος υπό το φως του φεγγαριού. Ιδιωτική Συλλογή. Είναι μια βραδιά με φεγγάρι. Τρυφερό στιγμιότυπο ενός άνδρα και μιας γυναίκας στον κήπο υπό το σεληνόφως.2 σχόλια:

 1. 1. [Γαλήνη]

  Δεν ακούεται ούτ’ ένα κύμα
  εις την έρμη ακρογιαλιά·
  λες κι η θάλασσα κοιμάται
  μες στης γης την αγκαλιά.

  ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, [Επιγράμματα]  2. Γαλήνη

  Κάλμα μπουνάτσα. Με καθρέφτης
  μοιάζει ο γιαλός που εγαληνεύτη
  και μήτε μια ζαρωματιά δε βλέπει η πένθιμη ματιά
  στο γαλαζί κρουστάλλι ως πέφτει
  κρίμα να μη μπορεί να γίνει
  και στη ψυχή του έτσι γαλήνη.

  ΦΩΤΗΣ ΑΓΓΟΥΛΕΣ
  3. ΓΑΛΗΝΗ

  Μὴν τὴν ζητᾷς τὴν Εὐτυχία
  Στὴν τρέλλα καὶ στὴν παραζάλη.
  Στὴ σιγαλιά, στὴν ἡσυχία,
  Ἐκεῖ θὰ βρῇς τὴν Εὐτυχία
  Πάναγνη, ἀμόλυντη, μεγάλη.

  Ἡ θάλασσα ἡ γαληνεμένη
  Τὴν Εὐτυχία ζωγραφίζει:
  Ἥμερη, ἀσάλευτη ἀπομένει,
  Κι' ἀμίλητη, γαληνεμένη,
  Ὁ ἥλιος τὴ χρυσοφωτίζει.

  Γ. Δροσίνης, Γαλήνη, Άπαντα Ποίηση (1888−1902), α΄ τόμος, επιμ. Γ. Παπακώστας, Αθήνα, Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων, 1995, σ. 557  ΥΓ. Η σωτηρία της ψυχής-άρα, η προσωπική γαλήνη- είναι πολύ μεγάλο πράγμα.
  Σας την εύχομαι. Όχι μόνο τις νύχτες με (ή χωρίς) φεγγάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ όμορφα και τα τρία. Το επίγραμμα Γαλήνη του Σολωμού το θεωρώ αριστούργημα.
  Χαίρομαι πάντα για την επικοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή