Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Καλή Ανάσταση. Παλιές πασχαλινές κάρτες

Ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με παλιές κάρτες

   Συνοδεύω τις ευχές μου με παλιές πασχαλινές κάρτες από τις αρχές του 20ού αιώνα και κυρίως από την περίοδο του Μεσοπολέμου.
   Η παρουσιάση αρχίζει με δύο κάρτες art nouveau (τέλη 19ου αιώνα-αρχές 20ού), που απεικονίζουν γυναικείες μορφές. Αιθέριες υπάρξεις με αέρινα φορέματα! Περιβάλλονται από ανοιξιάτικα λουλούδια.
Ευτυχισμένο Πάσχα, εύχεται η καρτα στα γαλλικά. 1910. Η γυναίκα της φωτογραφίας φορά ένα ιδιαίτερο φόρεμα και κρατά μία γλάστρα.

Ευχές από μία κομψή γυναίκα που περιβάλλεται από χρωματιστά αυγά. 1933. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πολέμος αρχίζει σε λίγο.

Βικτωριανή κυρία "τεμπελιάζει" στην εξοχή! Αυγά, λαγουδάκια και πουλάκια, τα κατεξοχήν διακοσμητικά του Πάσχα, πλαισιώνουν την γυναίκα

Κομψά ντυμένη περπατά με σταθερό βήμα. Στο έδαφος ένα καλάθι με κίτρινα κοτοπουλάκια.

Μία φωτογραφία του ζευγαριού γίνεται κάρτα με πασχαλινές ευχές στα γαλλικά. Ένα τεράστιο αυγό 
Μία πολύ όμορφη σύνθεση!!!

Αρνι στη σούβλα και χορός...Φορούν εθνικές ενδυμασίες και χορεύουν στον αρχαιολογικό χώρο.


Ένα πασχαλινό γλέντι με λαϊκούς χορούς. Χορεύουν χαρούμενοι και χαμογελαστοί. Στο πρώτο πλάνο μία νεαρή κοπέλα βάζει κρασί στο ποτήρι  του νεαρού.

Ένα "βουκολικό" ζευγάρι με εθνικές ενδμασίες αγκαλιάζονται. και  ανταλλάσσουν ευχές. Το τοπίο σχεδόν ειδυλλιακό. Ανοιξιάτικο λιβάδι και στο βάθος διακρίνεται η εκκλησία. Ένα καλάθι με πολύχρωμα αυγά στο δάπεδο και δύο προβατάκια....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου