Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Το Μουσείο του Σοπέν


Το Μουσείο του Σοπέν στη Βαρσοβία στεγάζεται σ' ένα κομψό κτίριο, ένα παλάτι που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, το παλάτι του Οστρόγκσκι. Το κτίριο καταστράφηκε κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά ανακατασκευάστηκε τη μεταπολεμική περίοδο, όπως και σχεδόν όλα τα ιστορικά κτίρια της πόλης.
Στο υπέροχο, λοιπόν, αυτό κτίριο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, αυτόγραφα και επιστολές του διάσημου συνθέτη. Εκτίθενται, επίσης, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής και διάφορα άλλα αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή του Σοπέν και την εποχή του εθνικού ρομαντισμού που έζησε ο συνθέτης.
Ο τρόπος έκθεσης των αντικειμένων είναι πραγματικά μοντέρνος. Το Μουσείο, που λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1930, εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα και ξανάνοιξε τις πύλες του το 2010, προσφέροντας στους επισκέπτες του τη δυνατότητα για ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής του Σοπέν. Οι επισκέπτες, υπό τις μελωδίες γνωστών έργων του Σοπέν, ταξιδεύουν στο παρελθόν και ακολουθούν τα βήματα του συνθέτη από τα παιδικά του χρόνια στην Πολωνία έως τον πρόωρο θάνατό του στο Παρίσι. Μέσω των προσωπικών αντικειμένων του συνθέτη, αλλά και με τη βοήθεια των διαδραστικών πληροφοριών που δίνονται από οθόνες υπολογιστών, μεταφέρονται στο παρελθόν και μαθαίνουν για τη ζωή του συνθέτη, για σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Πολωνίας, για την κοινότητα των Πολωνών καλλιτεχνών που είχαν εγκατασταθεί στο Παρίσι και τις σχέσεις τους με τους Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους μουσικούς, ζωγράφους και συγγραφείς του ρομαντισμού.

Φωτογραφία-δαγκεροτυπία του Σοπέν.  Η μοναδική φωτογραφία-μία σπάνια δαγκεροτυπία, πρώιμο είδος φωτογραφίας,  που απεικονίζει τον Σοπέν.

Αναπαράσταση δωματίου με αυθεντικά έπιπλα εποχής ενός σαλονιού της εποχής του Σοπέν στο Παρίσι τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Διακρίνεται το πιάνο όπου ο Σοπέν έπαιζε και συνέθετε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Χειρόγραφο σύνθεσης του ΣοπένΩρολόι με αφιέρωση στον Σοπέν για συναυλία που έδωσε στη Βαρσοβία το 1820, όταν ήταν δέκα ετών.

Για την ιστοσελίδα του Μουσείου του Σοπέν, βλ. http://chopin.museum/en


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου