Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τα έργα Κ. Ντ. Φρίντριχ (C. D. Friedrich) στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγ. Πετρούπολης

 Εννέα πίνακες ζωγραφικής (κυρίως ελαιογραφίες) και αρκετά σχέδια του Γερμανού ρομαντικού ζωγράφου Κασπάρ Νταβίντ Φρίντριχ (Caspar David Friedrich) βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγ, Πετρούπολης. Εκτίθενται σε μια σεμνή αίθουσα, στο δεύτερο όροφο του Χειμερινού Ανακτόρου στο κέντρο της πόλης, στο "δωμάτιο της Γερμανικής Τέχνης του πρώιμου 19ου αιώνα". Ο μυστηριώδης σκοτεινός Γερμανός Φρίντριχ (1774-1840), που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στη βόρεια Γερμανία, ζωγραφίζοντας τοπία από παραλίες της Βαλτικής, βουνά και εξοχές της Βορρά με ανθρώπινες φιγούρες να ατενίζουν πέρα μακριά, προσπαθώντας να ενωθούν με τη φύση και το Θεό, αλλά και γοτθικά ερείπια του μεσαίωνα, δεν μπορούσε να μη συγκινήσει την ψυχή των Ρώσων ευγενών...
  Στα 1820 ο Μεγάλος Δούκας Νικόλαος Πάβλοβιτς επισκέφτηκε ο ίδιος το εργαστήρι του ζωγράφου και αγόρασε δύο έργα για δώρο στη γυναίκα του Δούκισα Αλεξάνδρα Φεντερόβνα. Τα έργα σήμερα θεωρούνται από τα αριστουργήματα του Μουσείου Ερμιτάζ.
Κ. Ντ. Φρίντριχ, Πάνω στο ιστιοφόρο. 1818-1820. Στο Μουσείο Ερμιτάζ. 

Ο Φρήντριχ  ζωγράφισε τον πίνακα μετά το ταξίδι του μέλιτος με τη γυναίκα του στη Γερμανία. Λέγεται ότι οι μορφές στη βάρκα είναι ο ίδιος ο ζωγράφος και η γυναίκα του Καρολάιν.



C.D.Friedrich, "Mondaufgang am Meer"


 Κ. Ντ. Φρίντριχ, η Ανατολή της σελήνης  πάνω από τη θάλασσα. 1821. Στο Μουσείο Ερμιτάζ

  Ένα μόνο έχω να πω για αυτόν τον πίνακα: ότι είναι υπέροχος. Ελπίζω να τον εκτίμησε η Δούκισα Αλεξάνδρα Φεντερόβνα. Στο βάθος του πίνακα δύο αντρικές μορφές ατενίζουν την ανατολή του φεγγαριού πάνω από τη θάλασσα, ενώ σε πρώτο πλάνο, σχεδόν μπροστά μας, δύο γυναικείες μορφές ατενίζουν το τοπίο στο οποίο μέσα βρίσκονται και οι δύο άντρες. Η μία γυναικεία μορφή φορά κόκκινο. Μια κόκκινη πινελιά για να φωτιστούν οι γυναίκες, ενώ οι άνδρες φωτίζονται από την αντανάκλαση του σεληνόφωτος στη θάλασσα. Ρομαντισμός!!!

Κ. Ντ. Φρίντριχ, Ηλιοβασίλεμα (Αδελφοί).  1830 - 1835. Βρίσκεται στο Μουσείο Ερμιτάζ.

Κ. Ντ. Φρίντριχ, Νύχτα στο λιμάνι (Αδελφές). 1818-1820. Βρίσκεται στο Μουσείο Ερμιτάζ

Κ. Ντ. Φρίντριχ, Αναμνήσεις από το Riesengebirge. 1835. Βρίσκεται στο Μουσείο Ερμιτάζ.

   Οι περισσότεροι πίνακες του Φρίντριχ έφθασαν στις συλλογές της ρωσικής αυλής μέσω του ποιητή Β. Ζουκόφσκυ, ο οποίος είχε συναντήσει τον ζωγράφο από το 1821. Για πολλά χρόνια αγόραζε πίνακές του για τη βασιλική οικογένεια της Ρωσίας. Ο Ρώσος διπλωμάτης Α. Ι. Τουργκένεφ, ο οποίος επισκέφτηκε το ατελιέ του ζωγράφου το 1825, έμεινε γοητευμένος από τους πίνακες του. "Είναι όνειρα ή ονειρικές ημέρες" σημειώνει για τους πίνακες του Φρήντριχ στο ημερολόγιό του.
Για τους πίνακες, βλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου