Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η άνοιξη στη ζωγραφική: Πίνακες του Arthur Hacker

Η Άνοιξη στους Προραφαηλίτες ζωγράφους: πίνακες του Arthur Hacker

Ο Arthur Hacker (1858-1911) είναι ένας από τους ελάσσονες Βρετανούς Προραφαηλίτες ζωγράφους. Σας παρουσιάζω τρεις πίνακες του με ανοιξιάτικο θέμα.
    
   Αγαπημένος πίνακας...Θα ήθελα να βρίσκομαι εκεί...στο λιβάδι με τα αγριολούλουδα...

Arthur Hacker, Ta λουλούδια της άνοιξης. Ιδιωτική Συλλογή.


Στο βάθος του λιβαδιού με τις μαργαρίτες διακρίνεται μία φιγούρα μικρού κοριτσιού.
Arthur Hacker, Μαργαρίτες. Ιδιωτική Συλλογή.

  Ονειρικό φως την περιβάλλει, καθώς θλιμμένη κοιτάζει πέρα μακριά, έξω από το παράθυρο..."Φυλακισμένη Άνοιξη" είναι ο τίτλος του πίνακα. Ένα βάζο με κίτρινα λουλούδια δείχνει ίσως την παρουσία της άνοιξης στο κλειστό χώρο.
Arthur Hacker, Φυλακισμένη άνοιξη. 1911. Ιδιωτική Συλλογή.

1 σχόλιο:

  1. Πώς θα 'θελα κι εγώ να βρίσκομαι στο λιβάδι με τα αγριολούλουδα...!Και μάλιστα όχι μόνο να τα μαζεύω για μπουκετάκι-ανθοδέσμη ή να τα οσφρίζομαι, αλλά να είχα και δύο σκοινιά κι ένα σανίδι, να 'φτιαχνα μια κούνια κρεμασμένη απ' τα κλαδιά του διπλανού δέντρου που αχνοφαίνεται στον πίνακα ("Τα λουλούδια της άνοιξης")και να 'κανα κούνια με τις ώρες στη μέση της ολάνθιστης αγαλλιασοκλείουσας πλοκαμοδροσάτης ανοιξιάτικης απεραντοσύνης, ενώ ταυτόχρονα θα εξαφανίζονταν τα πάντα: χρόνος, τόπος, σκέψεις... Θα ήμουν μόνο εγώ και η Άνοιξη, καθισμένες πλάι πλάι στην ίδια στενή μικρούλα κούνια, υφαίνοντας χαμόγελα... Αλλά... δυστυχώς η μοίρα μου με καταδίκασε στο ρόλο της "Φυλακισμένης Άνοιξης" παρακάτω... κι ενώ νοερά κάνω κούνια, πρέπει να επανέρχομαι πού και πού στην πραγματικότητα, διότι οι σελίδες- φορτωμένες από τόσα παραταίρως δυσνόητα γραμματάκια- των βιβλίων που έχω να διαβάσω δεν αντέχουν το βάρος των σχοινιών, και θα "λυγίσει" (κοινώς, "κάνει κοιλιά") η επερχόμενη εξεταστική, οι παρουσιάσεις κ οι εργασίες που τρέχουν στη σχολή...!Πολλά φοιτητικά φιλιά, καλή συνέχεια στο πανέμορφο ανοιξιατοθεματοφόρο πλέον blog!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή