Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η τέχνη στη ζωή: μία ακόμα έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικής Τέχνης Βορείου Ελλάδας

    Επειδή αληθινά πιστεύω ότι η τέχνη είναι αναγκαία για τη ζωή μας, για να μπορούμε να ονειρευόμαστε και να διαφεύγουμε από τη σκληρή πραγματικότητα, να παίρνουμε δύναμη για να την αλλάξουμε, να τη μεταμορφώσουμε, σας παρουσιάζω μία ακόμα έκθεση με τον τίτλο Η τέχνη στη ζωή του ΣΚΕΤΒΕ.
   Εξήντα πέντε καλλιτέχνες εικαστικών τεχνών της Βορείου Ελλάδος εκθέτουν τα έργα τους στην έκθεση με τον τίτλο Η Τέχνη στη Ζωή, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2). Η έκθεση διοργανώνεται από το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικής Τέχνης Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), τη μη κυβερνητική οργάνωση Οι Γιατροί του Κόσμου και το Γαλλικό Ινστιτούτο και θα έχει διάρκεια από τις 2 έως τις 8 Απριλίου 2012. Μέρος των χρημάτων από τα έργα της έκθεσης,  που θα πουληθούν, θα διατεθούν για τις ανάγκες της οργάνωσης Οι Γιατροί του Κόσμου.

Η πρόσκληση της έκθεσης


Η αφίσσα της έκθεσης.

Χαρακτικό έργο της Βούλας Λιόλιου, εικαστικού και καθηγήτριας καλλιτεχνικών στο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα εκτεθεί στην έκθεση.

Βλ. http://sketbe.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου