Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Γυναίκες που διαβάζουν: πίνακες του James Tissot

Γυναίκες που διαβάζουν του James Tissot

   Σας παρουσιάζω δύο ακόμα πίνακες "φιλαναγνωσίας". Ο Γάλλος ζωγράφος  Jacques Joseph (James) Tissot (1836-1902) απεικονίζει γυναίκες που βυθίζονται στον κόσμο των βιβλίων τους.

    Είναι η προσωπογραφία μίας αναγνώστριας. H λευκοφορεμένη κομψότατη γυναικεία μορφή κυριαρχεί σ᾽ολόκληρο τον πίνακα. Διαβάζει το βιβλίο της χαμογελώντας αμυδρά. 
J. Tissot, Διαβάζοντας ένα βιβλίο. 1872-1873. Ιδιωτική Συλλογή.

   Η αναγνώστρια μας έχει γυρίσει την πλάτη.  Δεν είναι μόνη με το βιβλίο της. Έχει και ακροάτρια...διαβάζει μία ιστορία στο κοριτσάκι που την ακούει με προσήλωση. Η ακροάτρια είναι αυτή που έχει βυθιστεί στον κόσμο του βιβλίου.
J. Tissot, Διαβάζοντας μία ιστορία. 1878. Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.wikipaintings.org/en/james-tissot/reading-a-story
http://www.artmagick.com/pictures/picture.aspx?id=7786&name=reading-a-book
http://www.wikipaintings.org/en/james-tissot/reading-a-book

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου