Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Γυναίκες που διαβάζουν στην Αναγέννηση: ένας πίνακας του Piero di Cosimo

Γυναίκες που διαβάζουν στην Αναγέννηση: Η Μαγδαληνή του Piero di Cosimo

    Eίναι ένα υπέροχο πορτρέτο μίας γυναίκας της Αναγέννησης. Ένας από τους πιο αγαπημένους μου πίνακες. Μου τον θύμισε η φίλη και συνάδελφος Μαρία Πάλλα. Τον είχα δει τυχαία στην Εθνική Πινακοθήκη της Ρώμης, που στεγάζεται στο μέγαρο Barberini, και με γοήτευσε η ηρεμία, η σχεδόν απόκοσμη γαλήνη της έκφρασης. H γλυκύτατη γυναικεία μορφή, ντυμένη με χαρακτηριστική αναγεννησιακή ενδυμασία και έχοντας χτενίσει με επιμέλεια τα μακριά μαλλιά της, διαβάζει το βιβλίο της, απόλυτα προσηλωμένη στην ανάγνωση και αδιάφορη στα βλέμματα των θεατών. Ο πίνακας είναι έργο του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Piero di Cosimo (1462-1521) και απεικονίζει τη Μαρία Μαγδαληνή να διαβάζει. Το θέμα αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο σε έργα της Αναγέννησης. Η Μαρία Μαγδαληνή απεικονίζεται ντυμένη με αναγεννησιακά ρούχα, κατά το πρότυπο της εποχής, να διαβάζει το βιβλίο των Ωρών.

Piero di Cosimo, Μαγδαληνή. Περίπου στα 1500. Εθνική Πινακοθήκη της Αρχαίας Τέχνης. Palazzo Barberini στη Ρώμη.

http://www.wga.hu/html_m/p/piero_co/z_other/mary_mag.html
http://www.galleriaborghese.it/barberini/it/maddalen.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου