Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Η Άνοιξη στην ποίηση: Κική Δημουλά, 1η Απριλίου

                 Κική Δημουλά, 1η Απριλίου

    Ο Απρίλης ήρθε. Βρισκόμαστε πια στην καρδιά της άνοιξης! Την 1η Απριλίου έπρεπε να κάνω αυτή την ανάρτηση με το ποίημα της Κικής Δημουλά, 1η Απριλίου…αλλά δεν πρόλαβα. Με καθυστέρηση, λοιπόν, η 1η Απριλίου της Κικής Δημουλά.


Ο Απρίλης
-φημισμένος κηπουρός-
πήδηξε το πρωί στο χέρσο κήπο μου
κι ένα εξαίσιο έμπηξε τριαντάφυλλο.

Η άνοιξη,
κρυμμένη πίσω απ' το τριαντάφυλλο,
βλέπει την έκπληξή μου και γελάει,
ενώ με την απέραντη χαρά μου
παρασημοφορεί τον μάγο κηπουρό.

Από την ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά, Ερήμην (1958)

…Και συνοδεύω το ποίημα μ' ένα ποίημα του Προραραφαηλίτη ζωγράφου Edw. Burne Jones  που απεικονίζει μία νεαρή σοβαρή γυναίκα με μυστηριώδες βλέμμα να στέκεται μπροστά από τριαντάφυλλα και να κρατά ένα βιβλίο.

Edw. Burne Jones (1833-1918), Γυναίκα με βιβλίο που πίσω της τριαντάφυλλα. Ιδιωτική Συλλογή.

http://thedailypainting.blogspot.gr/2010_11_01_archive.html
http://preraphaelitepaintings.blogspot.gr/2010/10/edward-burne-jones-girl-with-book-with.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου