Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 26 Απριλίου 2014

O Άγιος Γεώργιος και οι Προραφαηλίτες ζωγράφοι. Πίνακες του Dante Gabriel Rossetti

O Άγιος Γεώργιος του Dante Gabriel Rossetti

    Με καθυστέρηση (ήθελα να κάνω την ανάρτηση την ημέρα του Αγ. Γεωργίου, αλλά…) σας παρουσιάζω έργα του ηγετικού μέλους της Προραφαηλικής Αδελφότητας, Dante Gabriel Rossetti, με θέμα το μύθο του Αγ. Γεωργίου.  Ο Άγιος Γεώργιος παρουσιάζεται ως μεσαιωνικός ιππότης που μάχεται με απαράμιλλη γενναιότητα με τον "κακό" Δράκο, για να σώσει την πριγκίπισσα Σάμπρα από τα νύχια του…και φυσικά τη διασώζει και μαζί της απαλλάσσει το βασίλειο του πατέρα της από την υποχρέωση να "πληρώνει" με ωραίες και αγνές κοπέλλες το φόρο του στον Δράκο... Εκείνη ερωτεύεται τον "σωτήρα" της, εκείνος ερωτεύεται το παρολίγον "θύμα" του τέρατος, παντρεύονται με τιμές και …τέλος καλό όλα καλά!
   O μύθος του Αγ. Γεωργίου και της μάχης του με τον Δράκο (σύμβολο του "κακού") είναι πολύ δημοφιλής τόσο στην Ανατολική αγιογραφία όσο και τη Δυτική. Παρά το ότι ο Αγ. Γεώργιος είναι ένας άγιος ανατολικής προέλευσης και από τους αγαπημένους αγίους της Ορθοδοξίας, η λατρεία του είναι διαδεδομένη και στη Δυτ. Ευρώπη. Θεωρείται, μάλιστα, ως ο προστάτης άγιος του βασιλείου της Αγγλίας. Ο μύθος της ηρωικής πάλης του αγίου με τον Δράκο διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του αγγλικού μεσαίωνα και διατηρήθηκε ζωντανός στη λαϊκή συλλογική συνείδηση. Κατά τον 19ο αιώνα, αιώνα του ρομαντισμού, όταν αναβίωσε το ενδιαφέρον για τον αγγλικό μεσαίωνα, ήταν αναμενόμενο οι Προραφαηλίτες ζωγράφοι, οι οποίοι αναζητούσαν τα θέματά τους στο "αρχαίο" παρελθόν της Αγγλίας, να εμπνευστούν και από το μύθο του Αγ. Γεωργίου. 
  Ο Dante Gabriel Rossetti απεικονίζει σκηνές από το μύθο του Αγ. Γεωργίου που θυμίζουν εικόνες μεσαιωνικού παραμυθιού. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε μία σκηνή από το γάμο του Αγ. Γεωργίου με την πριγκίπισσα που έσωσε. Τα μεσαιωνικά αγγλικά στοιχεία είναι εμφανή. Ο Άγιος Γεώργιος απεικονίζεται με την ενδυμασία και την εξάρτυση μεσαιωνικού ιππότη. Οικόσημα και θυρεοί διακοσμούν τα ρούχα και τα έπιπλα. Δίπλα του το κεφάλι του σκοτωμένου δράκου ως τρόπαιο.

Dante Gabriel Rossetti, Ο γάμος του Αγ. Γεωργίου με την Πριγκίπισσα Σάμπρα. 1857. Πινακοθήκη Tate. Λονδίνο.

Dante Gabriel Rossetti, Ο γάμος του Αγ. Γεωργίου με την Πριγκίπισσα Σάμπρα.  Μελέτη για δύο μορφές. 1857. Birmingham Μουσεία και Πινακοθήκη Τέχνης.

   Στη σκηνή του παρακάτω πίνακα η πριγκίπισσα φυλά με ευγνωμοσύνη τα ματωμένα χέρια του Αγ. Γεωργίου.
Dante Gabriel Rossetti, Ο Άγιος Γεώργιος και η Πριγκίπισσα Σάμπρα. 1862. Πινακοθήκη Tate. Λονδίνο.

   Στα 1861-62 ο Rossetti δημιούργησε, κατά παραγγελία, έξι χαρακτικά με θέματα από το μύθο του Αγ. Γεωργίου. Τα σχέδια-χαρακτικά προορίζονταν για παράθυρο-βιτρό που ανέλαβε η εταιρεία διακοσμητικής που είχε ιδρύσει ο Morris, επίσης Προραφαηλίτης καλλιτέχνης, φίλος και συνεργάτης του Rossetti. Οι σκηνές που απεικονίζονται είναι εμφανώς μεσαιωνικές. Tα χαρακτικά ανήκουν στην πλούσια συλλογή, με έργα Προραφαηλιτών, του Μουσείου και Πινακοθήκης του Birmingham.

Dante Gabriel Rossetti, Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος. Ο γάμος του Αγ. Γεωργίου με την Πριγκίπισσα Σάμπρα. 1861-62. Birmingham Μουσεία και Πινακοθήκη Τέχνης. 

Dante Gabriel Rossetti, Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος. Ο  Αγ. Γεώργιος μάχεται με τον Δράκο. 1861-62. Birmingham Μουσεία και Πινακοθήκη Τέχνης.

Dante Gabriel Rossetti, Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος. Ο γάμος του Αγ. Γεωργίου με την Πριγκίπισσα Σάμπρα. 1864. Birmingham Μουσεία και Πινακοθήκη Τέχνης.

Dante Gabriel Rossetti, Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος. Η πριγκίπισσα Σάμπρα τραβά τον κλήρο. 1868. Birmingham Μουσεία και Πινακοθήκη Τέχνης.

Dante Gabriel Rossetti, Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος. Η επιστροφή της πριγκίπισσας Σάμπρα. 1861-62. Birmingham Μουσεία και Πινακοθήκη Τέχνης.

Dante Gabriel Rossetti, Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος. Η  πριγκίπισσα οδηγείται στον Δράκο. 1861-62. Birmingham Μουσεία και Πινακοθήκη Τέχνης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου