Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Η Μαρία Μαγδαληνή η Μετανοούσα στην τέχνη. Πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco)

El Greco, Η Μαρία Μαγδαληνή η Μετανοούσα


   Συνεχίζω με τη μορφή της Μαρίας Μαγδαληνής ως Μετανοούσας, έτσι όπως έχει απεικονισθεί, από έναν μεγάλο ζωγράφο του ευρωπαϊκού μανιερισμού, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (του γνωστού El Greco). O Θεοτοκόπουλος και το Εργαστήριο του έχει δημιουργήσει σε διάφορες εποχές αρκετά έργα με θέμα τη Μετανοούσα Μαρία Μαγδαληνή, ένα θέμα δημοφιλές στους κύκλους του Καθολικισμού τον 16ο-17ο αιώνα.
    Εντός ενός σκοτεινού τοπίου και κάτω από τον ταραγμένο συννεφιασμένο ουρανό, η μορφή της Μαρίας Μαγδαληνής απεικονίζεται από τον El Greco με έντονη εκφραστικότητα και πνευματικότητα στο θλιμμένο βλέμμα και τη στάση του σώματος. 

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Μαρία Μαγδαληνή η Μετανοούσα. 1576. Μουσείο Καλών Τεχνών. Βουδαπέστη.

 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Μαρία Μαγδαληνή η Μετανοούσα. 1578. Ιδιωτική Συλλογή.

 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Μαρία Μαγδαληνή η Μετανοούσα. 1580. Nelson Atkins Μουσείο. Cansas.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Μαρία Μαγδαληνή η Μετανοούσα. 1590. Museo Cau Ferrat Sitges. Ισπανία.

 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), Μαρία Μαγδαληνή η Μετανοούσα. 1640-60. Μουσείο Καλών Τεχνών. Μπιλμπάο.

2 σχόλια:

  1. Πόσο πολυ διαφέρει σε σχέση με τις απεικονίσεις των άλλων ζωγραφων!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή