Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 20 Απριλίου 2014

Η Ανάσταση στους Προραφαηλίτες ζωγράφους. Ένας πίνακας του W. Bell Scott

Η Ανάσταση. Ένας πίνακας του W. Bell Scott

   Μέρα χαράς και Ανάστασης η σημερινή. Για αυτό, ιδού ένας πίνακας του William Bell Scott με θέμα την Ανάσταση του Κυρίου. Δύο αιθέριοι λευκοφορεμένοι άγγελοι γίνονται με σεβασμό και ευλάβεια μάρτυρες της Ανάστασης του Κυρίου. Η σκηνή, η οποία χαρακτηρίζεται από ποιητικότητα και ονειρική ατμόσφαιρα, διαδραματίζεται στο εσωτερικό του τάφου του Χριστού. Βλέπουμε τον Χριστό ή μάλλον το σώμα του να ετοιμάζεται να εγερθεί. Η έκφραση των προσώπων των αγγέλων και του Χριστού σε συνδυασμό με τα απαλά χρώματα προσδίδουν στο έργο πνευματική διάσταση.
  Στο έργο είναι εμφανής η επίδραση από το κίνημα των Προραφαηλιτών ζωγράφων. Ο Σκότος William Bell Scott (1811-1890) ήταν ποιητής, ζωγράφος και αρχιτέκτων. Από τα 1870 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου έγινε φίλος με τον Dante Gabriel Rossetti, ένα από τα ηγετικά μέλη και ιδρυτές της Προραφαηλιτικής Αδελφότητας.
   
W. Bell Scott, Η Ανάσταση. 1874. Ιδιωτική Συλλογή.

Χριστός Ανέστη, λοιπόν, σε όλους με λευκούς κρίνους του Bell Scott.


William Bell Scott, Λευκοί κρίνοι. 1861. Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας.


2 σχόλια:

 1. Χρόνια Πολλά Άννα
  Να' σαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανταποδίδω από καρδιάς τις ευχές, Σοφία. Με δύναμη, αισιοδοξία, θετική διάθεση και σκέψη, και κυρίως αλληλεγγύη, για να αντέξουμε!

   Διαγραφή