Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Γυναίκα με τριαντάφυλλα και λουλούδια. Πίνακες του Γεώργιου Ιακωβίδη

Γυναίκες με λουλούδια

Είναι υπέροχος αυτός ο πίνακας του Γεώργιου Ιακωβίδη (1853-1932). Η νεαρή γυναίκα αστικής τάξης, ντυμένη με κομψό φόρεμα της εποχής του Μεσοπολέμου, μυρίζει με τρυφερότητα ένα κόκκινο τριαντάφυλο από το διάφανο κρυστάλινο βάζο που ξεχειλίζει από τριαντάφυλλα. 

Γεώργιος Ιακωβίδης, κόρη με ρόδα. 1917. Πινακοθήκη της Τράπεζας Ελλάδος.

   Στον επόμενο πίνακα μία νεαρή κοπέλα τακτοποιεί λουλούδια στο ίδιο ή σε παρόμοιο βάζο. Η απλή ενδυμασία και το μαντήλι στα μαλλιά προφανώς δηλώνουν τη λαϊκή καταγωγή. Πρόκειται μάλλον για την υπηρέτρια του σπιτιού.  

Γεώργιος Ιακωβίδης, γυναίκα με λουλούδια. 1915. Ιδιωτική Συλλογή.

   Η νεαρή ημίγυμνη γυναίκα του παρακάτω πίνακα προφανώς συμβολίζει την Άνοιξη. Ξαπλωμένη αναπαυτικά στον καναπέ φαίνεται να έχει ζαλισθεί από την ευωδιά των λουλουδιών που βρίσκονται στο τραπεζάκι.

Γεώργιος Ιακωβίδης, Άνοιξη. 1927. Εθνική Πινακοθήκη. Αθήνα.


http://paletaart.wordpress.com/2012/06/22/ιακωβίδης-γεώργιος-iakovidis-georgios-1853-1932-2/#jp-carousel-689
http://www.nationalgallery.gr/site/content.php?sel=247&artwork_id=63316

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου