Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

H Πρωτομαγιά στη ζωγραφική. Πίνακες της Kate Greenaway

H Πρωτομαγιά στη ζωγραφική.

  H Kate Greenaway (1846-1911) υπήρξε διάσημη εικονογράφος παιδικών βιβλίων στη Μ. Βρετανία της Βικτωριανής εποχής. Οι εικονογραφήσεις των ημερολογίων, λευκωμάτων, παραμυθιών, παιδικών ιστοριών αγαπήθηκαν και είναι δημοφιλείς μέχρι σήμερα. Επιλέγω μερικά έργα της με εικόνες από την Πρωτομαγιά και την ανοιξιάτικη φύση τον μήνα Μάιο.
   Νεαρές γυναίκες με αιθέρια φορέματα της Βικτωριανής Αγγλίας μαζί με χαριτωμένα παιδιά γιορτάζουν στην εξοχή τη γιορτή της Άνοιξης.  Κρατούν καλάθια με λουλούδια και στεφάνια. 

Kate Greenaway, Πρωτομαγιά.

Kate Greenaway, Αλμανάκ. Η σελίδα για το μήνα Μάιο. 1883.

 Kate Greenaway, Αλμανάκ. Η σελίδα για το μήνα Μάιο. 1884.

Kate Greenaway, Αλμανάκ. Η σελίδα για το μήνα Μάιο. 1885.

Kate Greenaway, Αλμανάκ. Η σελίδα για το μήνα Μάιο. 1887.

 Kate Greenaway, Πηγαίνοντας για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά. 1885.

 Kate Greenaway, Πηγαίνοντας για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά. 1885.

Kate Greenaway, Πρωτομαγιά.  1888.


Kate Greenaway, Αλμανάκ. Η σελίδα για το μήνα Μάιο. 1891.


Kate Greenaway, Ο χορός του Μάη.

Αέρινες γυναικείες μορφές, στεφανωμένες με λουλούδια,  που θυμίζουν νεράιδες και νύμφες στροβιλίζονται χορευτικά κάτω από ανθισμένα δέντρα και μέσα στο δάσος.

Kate Greenaway, Ο χορός των λουλουδιών. Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.christies.com/lotfinder/drawings-watercolors/kate-greenaway-ri-the-flower-dance-5027751-details.aspx

http://ufdc.ufl.edu/juv/results/brief/?t=,,kate+greenaway,&f=ZZ,%20TI,%20AU,%20TO

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kate_Greenaway_-_May_day.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Greenaway

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου