Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Η Πρωτομαγιά στη ζωγραφική. Πίνακες του Μ. Prendergast

H Πρωτομαγιά στη ζωγραφική

    Συνεχίζω με πίνακες με σκηνές από την Πρωτομαγιά στην εξοχή. Είναι έργα του Αμερικανού μεταϊμπρεσιονιστή ζωγράφου Maurice Prendergast (1858-1924) που συνήθιζε να απεικονίζει στιγμιότυπα από ανοιχτούς χώρους, πλατείες, λεωφόρους και δρόμους της πόλης (Ν. Υόρκη, Παρίσι, Βενετία), κήπους, παραλίες. Στις αρχές του 20ού αιώνα ζωγράφισε μία σειρά έργων που απεικονίζουν στιγμιότυπα από τη γιορτή της Πρωτομαγιάς στο Central Park της Ν. Υόρκης.

M. Prendergast, Πρωτομαγιά στο Central Park. 1901. Μουσείο Τέχνης του Κλήβελαντ.

   Βλέπουμε το πολύχρωμο πλήθος, άνδρες, γυναίκες και κυρίως πολλά παιδιά, να γιορτάζουν την Πρωτομαγιά. Στροβιλίζονται στο γαϊτανάκι, χορεύουν, κάθονται στη χλόη και χαίρονται την ανοιξιάτικη φύση.

M. Prendergast, Πρωτομαγιά στο Central Park. 1900-1903. 

M. Prendergast, Πρωτομαγιά στο Central Park. 1900-1903. Ιδιωτική Συλλογή.

M. Prendergast, Πρωτομαγιά στο Central Park. 1900-1903. Ιδιωτική Συλλογή.

M. Prendergast, Πρωτομαγιά. 1900-1903. Iδιωτική Συλλογή.

M. Prendergast, Γαϊτανάκι της Πρωτομαγιάς. 1900-1903. Allen Memorial Art Μουσείο. Ohio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου