Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Ανάγνωση. Πίνακες του Théo van Russelberghe

Πίνακες για την ανάγνωση

    Συνεχίζω με την εμμονή μου στους πίνακες που απεικονίζουν ανάγνωση βιβλίων ή μάλλον θα έλεγα ότι απεικονίζουν μία στιγμή ακρόασης: ακρόαση της ανάγνωσης βιβλίου.
Μία γυναικεία συντροφιά σ' ένα ειδυλλιακό κήπο. Φορούν υπέροχα αιθέρια φορέματα των αρχών του 20ού αιώνα. Η μία κρατά ένα βιβλίο και διαβάζει, οι άλλες την ακούν με προσοχή. 

                   Théo van Russelberghe, Ανάγνωση στον κήπο. 1902. Ιδιωτική Συλλογή.
 
...Και επειδή κάποιος μου είπε "γιατί μόνο γυναίκες που διαβάζουν και όχι άντρες;". Ιδού και ένας πίνακας με ανάγνωση ανδρών.
Ο παρακάτω πίνακας έχει ιστορία: O Bέλγος μεταϊμπρεσιονιστής και ποαντιγιστής ζωγράφος Théo van Russelberghe απεικονίζει τη συνάντηση μιας ομάδας Βέλγων και Γάλλων καλλιτεχνών στο Παρίσι, στο σπίτι του ποιητή Emile Verharen. Στις αρχές του 20ού αιώνα οι συναντήσεις τους γινόντουσαν κάθε Δευτέρα. Ο Emile Verharen είναι ο άνδρας με το φωτεινό κόκκινο ένδυμα που διαβάζει με δραματικό τρόπο την ποίησή του στους ακροατές της συντροφιάς.

                            Théo van Russelberghe,  Η ανάγνωση. 1903. Μουσείο Καλών Τεχνών. Ghent.

http://www.mskgent.be/en/collection/1900-three-portraits/theo-van-rysselberghe-the-lecture-by-emile-verhaeren

http://www.wikiart.org/en/theo-van-rysselberghe/a-reading-in-the-garden-1902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου