Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

To Καλοκαίρι στη ζωγραφική. Νεαρή γυναίκα στην παραλία

Αμερικανικός ιμπρεσιονισμός. Willard Metcaff, νεαρή γυναίκα στην παραλία

   Κομψά ντυμένη κάθεται, μάλλον θλιμμένη, σ' ένα βράχο στην παραλία. Το περίεργο είναι ότι δεν έχει θέα στη θάλασσα. Είναι ένα κλασικό θέμα του αμερικανικού ιμπρεσιονισμού. Ο Willard Metcaff επικεντρώνει στη γυναικεία μορφή, στην έκφραση του προσώπου, στις λεπτομέρειες του ενδύματος. Η ατμόσφαιρα είναι ονειρική, αποπνέει γαλήνη και θλίψη.

  O Willard Leroy Metcaff (1858-1925) θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους του Αμερικανικού ιμπρεσιονισμού. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστόνης και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Παρίσι. Ζωγράφιζε κυρίως τοπία της αμερικανικής υπαίθρου.

Willard Metcaff, Γυναίκα στην παραλία. 1878. Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.wikiart.org/en/willard-metcalf/young-lady-on-the-beach


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου