Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Γυναίκες που μαζεύουν λουλούδια στον κήπο. Πίνακες του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή Childe Hassam

Γυναίκες που μαζεύουν λουλούδια

     Σκέφτομαι ότι το μάζεμα των λουλουδιών ή μάλλον το "κόψιμο" των λουλουδιών προκαλεί πόνο και είναι μία βίαιη, παρά φύση πράξη. Επίσπευση του τέλους της έτσι και αλλιώς εφήμερης ζωής του άνθους. Πολλοί ζωγράφοι του ιμπρεσιονισμού έχουν απεικονίσει γυναίκες σε κήπους να μαζεύουν λουλούδια ή "νεκρές φύσεις" με βάζα λουλουδιών. Οι όμορφες αυτές εικόνες μου προκαλούν θλίψη… 
     Ιδού, λοιπόν, κάποιοι αγαπημένοι μου πίνακες του Childe Hassam που απεικονίζουν γυναίκες στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα να μαζεύουν άνθη. Ο Childe Hassam (1859-1935), ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ιμπρεσιονιστές ζωγράφους που έζησε για κάποιο διάστημα στη Γαλλία, έχει ζωγραφίσει μεγάλο αριθμό έργων με εικόνες γυναικών σε ανθισμένους κήπους.  

                Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε μία λευκοφορεμένη κοπέλα στον κήπο εξοχικής κατοικίας να κρατά στην αγκαλιά της λουλούδια. Στο βάθος διακρίνουμε έναν κύριο να διαβάζει το βιβλίο του… Σε πρώτο πλάνο ένα τεράστιο καλάθι όπου στοιβάζονται τα κομμένα λουλούδια. Πρόκειται για πραγματική "λεηλασία" του κήπου.
Childe Hassam, Κοπέλα που μαζεύει λουλούδια σε γαλλικό κήπο. 1888. Μουσείο Τέχνης του Worcester.

   Η γυναίκα με τα λουλούδια στην αγκαλιά της είναι η σύζυγος του καλλιτέχνη, που συχνά την χρησιμοποιούσε ως μοντέλο.
Childe Hassam, Η κυρία Χάσαμ στο κήπο Villiers le Bel. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.

    Η νεαρή γυναίκα δεν λυπάται να κόψει τα τριαντάφυλλα με το ψαλίδι που κρατά….Στο έδαφος ένα καλάθι όπου τοποθετεί τα κομμένα τριαντάφυλλα.
Childe Hassam, Γυναίκα που κόβει τριαντάφυλλα. 1888-89. Ιδιωτική Συλλογή.

    Στην πόρτα του κήπου βλέπουμε μία γυναίκα να κρατά λουλούδια...
Childe Hassam, Η πόρτα του κήπου. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.

   Δύο ακόμα πίνακες με την κυρία Χάσαμ να κόβει λουλούδια...
Childe Hassam, Η κυρία Χάσαμ στον κήπο. 1896. Ιδιωτική Συλλογή.

Childe Hassam, Η κυρία Χάσαμ στον κήπο. 1897. Ιδιωτική Συλλογή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου