Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική. Ουμβέρτος Αργυρός.

Καλοκαιρινοί πίνακες του Ουμβέρτου Αργυρού

    Συνεχίζω με έργα καλοκαιρινής θεματολογίας που έχουν ζωγραφίσει Έλληνες καλλιτέχνες και παρουσιάζω μία σειρά από "καλοκαιρινούς" πίνακες του Ουμβέρτου Αργυρού (1884-1963). Ο Ουμβέρτος Αργυρός θεωρείται ένας από τους όψιμους εκπροσώπους της γνωστής "Σχολής του Μονάχου" στη νεοελληνική ζωγραφική. Υπήρξε μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα και συνέχισε τις σπουδές, κατά την παράδοση, στο Μόναχο, όπως ο δάσκαλός του και άλλοι Έλληνες ζωγράφοι. Όταν επέστρεψε από την Ευρώπη, έγινε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών.
   Ο Ουμβέρτος Αργυρός έχει ζωγραφίσει πολλές θαλασσογραφίες με ελληνικά τοπία, ηθογραφικές σκηνές από τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, σκηνές καθημερινής ζωής γυναικών, αλλά και πολεμικές σκηνές από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο στο Αλβανικό Μέτωπο.
   Στους παρακάτω πίνακες απεικονίζει κλασσικές σκηνές καθημερινότητας με λουόμενους στην παραλία και την ακρογιαλιά.

Ουμβέρτος Αργυρός (1884-1963), Καλοκαίρι. Ιδιωτική Συλλογή.


Ουμβέρτος Αργυρός, Στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.

Ουμβέρτος Αργυρός, Στην ακρογιαλιά. Ιδιωτική Συλλογή.

   Οι δύο παρακάτω πίνακες απεικονίζουν καλοκαιρινές σκηνές με γυναίκες από την εποχή που ο Αργυρός ήταν στη Γερμανία.

Ουμβέρτος Αργυρός, Δύο κοπέλες στη βάρκα στον ποταμό Isar. 1912-1928. Εθνική Πινακοθήκη. Μία καλοκαιρινή σκηνή με κοπέλες να κάνουν βαρκάδα.

Ουμβέρτος Αργυρός, Η λουόμενη. Εθνική Πινακοθήκη. Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Αργυρού. Μία γυναίκα με ολόσωμο μαγιώ ετοιμάζεται να κολυμβήσει. Διακρίνεται η ομπρέλα της πάνω στην πετσέτα.


Ουμβέρτος Αργυρός, Βουλιαγμένη. Εθνική Πινακοθήκη. Μία ειδυλλιακή εικόνα. Στο βάθος, καθισμένη στην είσοδο της σπηλιάς. διακρίνεται μία γυναικεία μορφή.

2 σχόλια:

  1. θαυμάσια είναι η θάλασσα

    θαυμάσια είναι η θάλασσα
    που τα χέρια του θεού
    την έστειλαν
    να κοιμηθεί πάνω στον κόσμο

    η γη ξεραίνεται
    η σελήνη θρυμματίζεται
    ένα προς ένα τα άστρα
    στροβιλίζονται και γίνονται σκόνη

    μα η θάλασσα
    δεν αλλάζει
    κι ακόμα βγαίνει από χέρια και
    επιστρέφει σε χέρια

    και είναι με τον ύπνο…
    έρωτας,
    η ψυχή σου
    σκάει
    πάνω
    στα χείλη μου

    [Amores – III] , e.e. cummings, μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, "θαυμάσια είναι η θάλασσα"...όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλες τις εποχές του χρόνου...Ευτυχώς που υπάρχει η θάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή