Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

Εικόνες από Πάσχα στη Ρωσία στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα

Πάσχα στη Ρωσία μέσα από τις εικόνες του Michail Germashev

   To Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή της Ορθοδοξίας και γιορταζόταν με μεγάλη λαμπρότητα στην προεπαναστατική Ρωσία. Πολλοί Ρώσοι καλλιτέχνες έχουν απεικονίσει σκηνές από την εορταστική καθημερινότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Επιλέγω κάποιες εικόνες του Ρώσου ζωγράφου και εικονογράφου Michail Germashev (1867-1930) με πασχαλινά στιγμιότυπα που μας μεταφέρουν στη Ρωσία των απλών ανθρώπων στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μichail Germashev (1867-1930), Προετοιμασία για το Πάσχα. Βάφουν τα πασχαλινά αυγά.

Μichail Germashev  (1867-1930), Πασχαλινές καμπάνες.

Michail Germashev  (1867-1930), To βράδυ μετά την Ανάσταση. 1908-1911.

Michail Germashev  (1867-1930), Το Πάσχα.

Michail Germashev  (1867-1930), Πασχαλινή λειτουργία.

    Κάποιες από αυτές τις εικόνες χρησιμοποιήθηκαν για κάρτες με πασχαλινές ευχές.

Μichail Germashev  (1867-1930), Πρωί του Πάσχα.

 Μichael Germashev  (1867-1930),  Γιορτές του Πάσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου