Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Πίνακες του Απόστολου και Λουκά Γεραλή για την Πρωτομαγιά.

Πρωτομαγιά. Δύο πίνακες  με πρωτομαγιάτικα στεφάνια

   Επειδή σήμερα γιορτάζεται επίσημα η  Πρωτομαγιά, ιδού δύο ηθογραφικοί πίνακες των αδελφών Λουκα και Απόστολου Γεραλή με το ίδιο πρωτομαγιάτικο θέμα: Μία γυναίκα ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά κάνει το στεφάνι της Πρωτομαγιάς με λουλούδια.

Λουκάς Γεραλής (1878-1953), Πρωτομαγιά. Ιδιωτική Συλλογή. Σε κλειστό χώρο ετοιμάζει με προσοχή το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Στο καρεκλάκι που βρίσκεται δίπλα της βλέπουμε ένα καλάθι με λουλούδια.

Απόστολος Γεραλής (1886-1983), Το μαγιάτικο στεφάνι. Ιδιωτική Συλλογή. Στην αυλή ενός αγροτικού σπιτιού η γυναίκα κάνει το πρωτομαγιάτικο στεφάνι με λουλούδια που βρίσκονται στον πάγκο.2 σχόλια:

 1. Xρόνια πολλά με την αγάπη μου!


  Πρωτομαγιά

  Έλα στο κεφάλι το ξανθό
  Να σου βάλω τ' όμορφο στεφάνι
  Που για σε όλη νύχτα το 'χω κάνει,
  Να στολίσω μ' άνθια τον ανθό.

  Ιδέ το! τι ωραία που θα πάει
  Του ξανθόχλωμού σου κεφαλιού!
  Από τα υστερνά είναι του Απριλιού
  Κι απ' τα πρώτα λούλουδα του Μάη.

  Κι έτσι με τα ρόδα στα μαλλιά
  Κι έτσι στα ολόλευκα ντυμένη,
  Να θαρρώ πως σφίγγω αναστημένη
  Την Πρωτομαγιά στην αγκαλιά!

  Κωνσταντίνος Χατζόπουλος  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και του χρόνου με υγεία και δύναμη. Πολύ τρυφερό το ποίημα του Χατζόπουλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή