Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Αγ. Γεώργιος. Πίνακες του Προραφαηλίτη Edward Burne Jones

Οι Προραφαηλίτες ζωγράφοι και ο  μύθος του Αγίου Γεωργίου

    Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους πιο δημοφιλείς αγίους του Χριστιανισμού. Από εύπορη οικογένεια της Βιθυνίας της Μ. Ασίας και με καταγωγή από την Καππαδοκία, ο Γεώργιος έγινε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ασπάστηκε τη χριστιανική θρησκεία και αρνήθηκε να λάβει μέρος στους διωγμούς εναντίον των χριστιανών, επιλέγοντας να μαρτυρήσει με βασανιστήρια λόγω της πίστης του. Από τον 9ο αιώνα άρχισαν να του αποδίδονται πολλά θαύματα καθώς και ο μύθος της δρακομαχίας που έχει τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα.
  Τον 11ο αιώνα ο μύθος έφθασε στην Βρετανία και ο Άγιος Γεώργιος προβλήθηκε με την εικόνα του γενναίου ιππότη του Μεσαίωνα και έγινε ο προστάτης άγιος της Αγγλίας.
    O μύθος του Αγ. Γεωργίου είχε μεγάλη διάδοση στον ανατολικό και δυτικό χριστιανικό κόσμο και το θέμα του Γεωργίου να μάχεται με τον δράκο απεικονίστηκε πολύ συχνά στη χριστιανική τέχνη. Οι Βρετανοί Προραφαηλίτες ζωγράφοι του 19ου αιώνα γοητεύθηκαν από το μύθο της μονομαχίας του Αγ. Γεωργίου και απεικόνισαν σκηνές από τον μύθο που διακρίνονται για τα μεσαιωνικά στοιχεία.
  Παρουσιάζω μία σειρά έργων του Προραφαηλίτη Εdward Burne Jones που έχουν ως θέμα τους σκηνές από τον μύθο του Αγ. Γεωργίου. Ο μύθος του Αγ. Γεωργίου παρουσιάζεται ως ένα μεσαιωνικό παραμύθι με ιππότες και βασιλοπούλες.
  Σε μία φανταστική χώρα, σ' ένα μεσαιωνικό βασίλειο, οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο ενός τέρατος, ενός δράκου που φυλάει τις πηγές και εμποδίσει την ύδρευση. Για να παραχωρήσει το νερό στους κατοίκους της χώρας, ζητά να του στέλνουν για τροφή μία νεαρή κοπέλλα. Κάθε φορά κληρώνεται μία κοπέλλα για να θυσιασθεί στον δράκο. Ο Άγιος Γεώργιος θα σκοτώσει τον δράκο...

Edward Burne Jones, Η πριγκίπισσα Σάμπρα. 1865. Μουσείο του Ορσέ. Παρίσι. Η πριγπίπισσα Σάμπρα διαβάζει το βιβλίο στον κήπο. Μία σπάνια απεικόνιση  της πριγκίπισσας που έσωσε από τον δράκο ο Αγ. Γεώργιος.

Η νεαρή γυναίκα που διαβάζει ανυποψίαστη στον  κήπο είναι η πριγγίπισσα Σάμπρα, η κόρη του βασιλιά της χώρας. Η Σάμπρα θα κληρωθεί για να σταλεί στον δράκο.

Edward Burne Jones, Η αναφορά στον βασιλιά. Κάτοικοι της πόλης αναφέρουν τον χαμό των κορών τους, δείχνοντας ένα κουτί με τα οστά τους. 1866. Συλλογή του κολεγίου Hanover. Idiana.

Edward Burne Jones, Η πριγκίπισσα κληρώνεται και δείχνει τον λαχνό της. 1866. Συλλογή του κολεγίου Hanover. Idiana.


Edward Burne Jones, Η πριγκίπισσα Σάμπρα οδηγείται στον δράκο. 1866. Ιδιωτική Συλλογή.

Edward Burne Jones, Ο αγώνας. Ο Άγ. Γεώργιος σκοτώνει τον δράκο. 1866. Πινακοθήκη Τέχνης της Νέας  Νότιας Ουαλίας. Σίδνεϋ.

Edward Burne Jones, H πριγκίπισσα Σάμπρα δεμένη. 1866. Ιδιωτική Συλλογή.

Edward Burne Jones, Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος. 1868. Πινακοθήκη William Morris. Λονδίνο.

Edward  Burne Jones, Η επιστροφή της πριγκίπισσας Σάμπρα. Ο Γεώργιος επιστρέφει την πριγκίπισσα στο βασίλειο του πατέρα της. 1868. Μουσεία και Πινακοθήκη του Μπρίστολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου