Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Η Γέννηση στους Προραφαηλίτες ζωγράφους και η Αγρύπνια του Μίλτου Σαχτούρη

Αγρυπνώντας τα Χριστούγεννα

  Για ακόμη μια χρονιά, είναι Χριστούγεννα. Θυμόμαστε τη Γέννηση και γιορτάζουμε την αναπαράστασή της.  Η Γέννηση του Χριστού εκείνη τη χειμωνιάτικη νύχτα του Δεκεμβρίου και η Παναγία με τον Νεογέννητο Χριστό στην αγκαλιά της είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες, βαθύτατα εντυπωμένη στη κοινή συλλογική συνείδηση. Εκείνη τη νύχτα κάποιοι ξαγρύπνησαν για να περιμένουν τη γέννηση, τη Γέννηση ενός νέου θεού, τη γέννηση της ελπίδας και της αγάπης. Ακόμα, ίσως ξαγρυπνούν και περιμένουν...
   Θυμήθηκα το ποίημα "Αγρύπνια" του Μίλτου Σαχτούρη και εικόνες της Γέννησης από τους αγαπημένους μου Προραφαηλίτες ζωγράφους ή από ζωγράφους που βρέθηκαν υπό την επιρροή του Προραφαηλιτισμού.

Marianne Stokes (1855-1927), Άγγελοι ψάλλουν για τον Νεογέννητο Χριστό. 1893. Ιδιωτική Συλλογή.

Edward Burne Jones, Το αστέρι της Βηθλεέμ. 1887-1891. Mπίρμινγχαμ Μουσείο και Πινακοθήκη Τέχνης.


Μίλτος Σαχτούρης, Η αγρύπνια

Όλοι κοιμούνταικι εγώ ξαγρυπνώπερνώ σε χρυσή κλωστήασημένια φεγγάριακαι περιμένω να ξημερώσειγια να γεννηθείένας νέος θεόςμες στην καρδιά μουτην παγωμένηαπό άγρια φαντάσματακαι τη μαύρη πίκρα.

Arthur Hughes, Γέννηση. 1857-58.  Πινακοθήκη και Μουσεία του Μπίρμινγχαμ.

Edward Burne Jones, Η Γέννηση. 1888. Carnegie Μουσείο Τέχνης. Πίτσμπουργκ.


Edward Burne Jones, H Γέννηση. 1887. Σχέδιο για ζωγραφιά σε γυαλί παράθυρου του καθεδρικού ναού του Αγ. Φιλίππου στο Μπίρμινγχαμ.

Dante Gabriel Rossetti, H προσκύνηση. 1858-1864. Πινακοθήκη Tate Britain.

Εlizabeth, Eleanor Siddal, Η Αγία Οικογένεια. Περίπου 1856. Delaware Μουσείο Τέχνης.

John Duncan, Η προσκύνηση των μάγων. 1915.

https://en.wikipedia.org/wiki/Star_of_Bethlehem_(painting)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου