Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Ιωάννης Αλταμούρας: ζωγραφίζοντας τη θάλασσα


Με αφορμή την επίσκεψή μου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138 (στην Αθήνα), σας αφιερώνω τέσσερις  θαλασσογραφίες του Ιωάννη Αλταμούρα, του ζωγράφου που αγαπούσε να ζωγραφίζει θαλασσινά τοπία, κυρίως καράβια. 
Από τις 31 Μαρτίου έως τις 22 Μαΐου 2011 στο Μπενάκειο στεγάζεται η έκθεση με τίτλο Ιωάννης Αλταμούρας:  η ζωή και το έργο του με επιμέλεια της Ελ. Κυπραίου. Είναι η πρώτη εκτενής αναδρομική έκθεση ενός από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους. Στη σύντομης διάρκειας ζωής του (1852-1878) o Ιωάννης απεικόνισε βάρκες, καράβια, καΐκια, φρεγάτες, ιστιοφόρα, ατμόπλοια...όλα να πλέουν σε ήρεμη ή ταραγμένη θάλασσα...Πρόκειται για ποιητικές εικόνες με θαλασσινά ταξίδια. Στην έκθεση επίσης εκτίθενται έργα της μητέρας του Ελένης Μπούκουρα Αλταμούρα, του πατέρα του Ιταλού ζωγράφου Σαβέριο Αλταμούρα και του μικρότερου αδελφού του Αλέξανδρου Αλταμούρα. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που εκτίθενται στην έκθεση ανήκει στη συλλογή των απογόνων της οικογένειας Αλταμούρα, κάποια προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη και από άλλες ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα του ζωγράφου Ιωάννη Αλταμούρα συμπληρώνουν επιστολές, ιστορικά έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και ενθύμια που βοηθούν στη σύνθεση της ιστορίας της οικογένειάς του που προερχόταν από τις Σπέτσες και είχε λάβει μέρος στην επανάσταση του 1821. 
Ιωάννης Αλταμούρας، Θαλασσοταραχή (Ιδιωτική Συλλογή)

Ιωάννης Αλταμούρας، Το λιμάνι της Κοπεγχάγης 15 Ιουνίου 1874 (Εθνική Πινακοθήκη)
Ένα από τα ωραιότερα έργα του καλλιτέχνη. Ο πίνακας έχει εμφανή στοιχεία του ιμπρεσιονισμού. Το έργο έγινε το 1874, ένα χρόνο μετά την έκθεση των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι.

Ιωάννης Αλταμούρας، Το λιμάνι του Helsingor (Eθνική Πινακοθήκη)

Ιωάννης Αλταμούρας, Καΐκι στις Σπέτσες, 16 Ιουνίου 1877 (Εθνική Πινακοθήκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου