Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Ευχές για καλή τύχη στις πανελλαδικές εξετάσεις με πίνακες του G. Klimt

Επειδή οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν, στέλνω πολλές-πολλές ευχές
 για καλή τύχη στη Γ Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ), στις μαθήτριες και τους μαθητές μου που άφησα στις 25 Νοεμβρίου 2010, όταν ανέλαβα τη νέα μου θέση.

Δε θα δώσω συμβουλές, γιατί νομίζω ότι δεν έχουν πια κανένα νόημα...Θα πω μόνο Καλή Τύχη με τρεις "ανθισμένους" πίνακες του Αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt...
...Και σας διαβεβαιώνω ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι ό,τι πιο δύσκολο θα περάσετε στη ζωή σας...

G. Klimt, Blühender Mohn (ανθισμένες παπαρούνες), 1907 (Βιέννη, Österreichische Galerie)

Θα ξεκινήσω από το τμήμα Γ2

Καλή τύχη
Ζαφειρούλα, Χρυσηίδα, Αριστέα, Κορίνα, Θεοδοσία, Θάλεια, Ηλέκτρα, Μαρία, Χριστίνα, Φίλιππε, Στέφανε, Φώτη, Βασίλη, Κώστα Π., Ιόλη, Δεσποινάκι, Δημοσθένη, Γιάννη, Βασιλάκη, Έλενα, Αναστασία, Γιώργο, Κώστα Τσ., Ευθυμία, Δημήτρη, Μιχάλη!

G. Klimt, Blumengarten (Ανθόκηπος), 1905-1906 (Πράγα, Εθνική Πινακοθήκη)

Και φυσικά δε θα ξεχάσω το τμήμα Γ1
Καλή τύχη
Ζαφείρη, Μάριε, Γιώργο Αθ., Κατερίνα Αν., Αλίκη, Ροδιά, Ηλία, Αρσινόη, Πηνελόπη, Βασιλεία, Δημήτρη, Οδυσσέα, Κατερίνα Ζ., Ελένη, Νικολέττα, Δανάη, Γιώργο Κατ., Σάββα, Ανδρέα, Λάζαρε, Αλέξανδρε, Γιάννη, Άννα, Μαρία, Χρήστο!

Θα σας σκέφτομαι!


G. Klimt, Bauerngarten mit Sonnenblumen (Ανθόκηπος με ηλιοτρόπια), 1906
(Βιέννη, Österreichische Galerie)

Είμαι σίγουρη ότι σας περιμένουν πολλά πολλά όμορφα ταξίδια με όμορφες και συναρπαστικές στιγμές...και όταν βρεθείτε στη Βιέννη, μην ξεχάσετε να αναζητήσετε τους πίνακες του Klimt.

Εάν θέλετε να μάθετε για τη ζωή και το έργο του Klimt, δείτε την πολυμεσική ιστοσελίδα http://www.iklimt.com/   Είναι εξαιρετική! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου