Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

ΛΒ΄ Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.


Η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία διοργανώνει για ακόμη μια φορά το ετήσιο συνέδριό της σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Το ΛΒ' Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο διεξάγεται από τις 27 Μαΐου έως τις 29 Μαΐου στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Η Τελετή Έναρξης γίνεται την Παρασκευή απόγευμα, όπως πάντα, στην Αίθουσα Τελετών του παλιού ιστορικού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ οι ανακοινώσεις το Σάββατο και την Κυριακή στις αίθουσες 101 και 102 του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.
Το έργο του Ν. Γύζη, Ιστορία (1892) έχει επιλέξει η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία ως σήμα του  Πανελλήνιου Ιστορικού Συνεδρίου που διοργανώνει κάθε χρόνο στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου