Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Φωτογραφίες από την παραλία της Θεσσαλονίκης

Ακόμη ένα στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1950 μέσα από το βλέμμα  του αγαπημένου μου φωτογράφου Σωκράτη Ιορδανίδη.
Πολλά καΐκια στην παραλία, αρκετοί περιπατητές, ελάχιστα αυτοκίνητα στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης και ένα μοναχικό περίπτερο στη γωνία. Και για να συγκρίνουμε, ας δούμε και δύο παλιότερες όψεις της ίδιας οδού.

Η λεωφόρος Νίκης στης αρχές του 20ού αιώνα.


Η λεωφόρος Νίκης λίγο πριν την πυρκαγιά του 1917.


Τη δεκαετία του 1950-1960 υπήρχαν ακόμα καΐκια με πανιά στην προκυμία της παραλίας της Θεσσαλονίκης
Ποιητική φωτογραφία. Πίσω από τα λευκά ιστία των καϊκιών προβάλλουν οι προσόψεις των πολυκατοικιών.

Για τις φωτογραφίες, βλ. http://culture.thessaloniki.gr/gr/streets.asp


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου