Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Γυναίκες με κιθάρα: η κιθάρα στη ζωγραφική

Ζωγραφίζοντας κιθάρες

Για την Ελένη που αγαπά να μελετά κιθάρα, μια μικρή συλλογή από πίνακες που απεικονίζουν γυναικείες μορφές να παίζουν αυτό το μουσικό όργανο.

Ένας γνωστός πίνακας του διάσημου  Ολλανδού ζωγράφου Jan Vermeer (1632-1675) με τίτλο "Η κιθαρίστρια", (γύρω στα 1670). Bρίσκεται στο Kenwood House στο Λονδίνο.

Ένας πίνακας του γνωστού Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Π. Α. Ρενουάρ (1841-1919).  P. A. Renoir, Γυναίκα με κιθάρα. Σε ιδιωτική Συλλογή.

Ένας ακόμα πίνακας του γνωστού Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Π. Α. Ρενουάρ(1841-1919).  P. A. Renoir, Νεαρή Ισπανίδα με κιθάρα. Σε ιδιωτική Συλλογή.

Και δύο πίνακες Αμερικανών ιμπρεσιονιστών ζωγράφων
  
Ακόμα μια Γυναίκα με κιθάρα.
Πίνακας του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Beckwith J. Carroll (1852-1917).  

Richard Emil Miller, Γυναίκα με κιθάρα (1926)
Πίνακας του Richard E. Miller (1875–1943), κορυφαίου Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, μέλους της γνωστής  Παροικίας των Αμερικανών ζωγράφων στο Giverny. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου