Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Ο κινηματογράφος Ολύμπια στην παραλία της παλιάς Θεσσαλονίκης


    Είναι μια εικόνα από την παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, προτού από την πυρκαγιά του 1917.  Η φωτογραφία διασώζει μια στιγμή από το παρελθόν της παλιάς παραλίας, μεταξύ της πλατείας Ελευθερίας και της πλατείας Αριστοτέλους. Απεικονίζονται βάρκες με κωπηλάτες, καΐκια, άνθρωποι στην προκυμαία και οι προσόψεις των κτιρίων. Στην άκρη αριστερά διακρίνεται η πρόσοψη του ιστορικού κινηματογράφου "Ολύμπια", ενώ στη μέση ξεχωρίζει το κτίριο του κοσμοπολίτικου ξενοδοχείου "Σπλέντιντ Παλλάς" με τη χαρακτηριστική στέγη.

Πρόκειται για καρτ ποστάλ που εκτυπώθηκε στην Ιταλία και κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το χειρόγραφο κείμενο της πίσω πλευράς, εστάλη στις 23-07-1917 από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κινηματογράφος Ολύμπια ήταν ο πρώτος κινηματογράφος της πόλης και λειτούργησε το 1903. Καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917.


Στις παρακάτω φωτογραφίες του 1916 απεικονίζονται μαθήτριες του Γαλλικού Λυκείου Θεσσαλονίκης να εισέρχονται στον κινηματογράφο Ολύμπια.

Βλ. Ευθ. Κ. Κίτσης, Καρτ ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ού αιώνα, εκδ. University Studio Press,  Θεσσαλονίκη 2008 και
 http://culture.thessaloniki.gr/gr/school.asp και http://www.cinefilip.gr/gr_salonica_002_Olympia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου