Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

H μουσική στη ζωγραφική: Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι (Dante Gabriel Rossetti), Συναυλία στο Λιβάδι

 Η μουσική στους Προραφαηλίτες ζωγράφους:
 "Συναυλία στο λιβάδι": ένας πίνακας του Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι (Dante Gabriel Rossetti)

    Ονειρική ατμόσφαιρα και αρμονία χαρακτηρίζουν την ελαιογραφία με τον τίτλο "Συναυλία στο Λιβάδι" του γνωστού Προραφαηλίτη ζωγράφου και ποιητή Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι (Dante Gabriel Rossetti). Οι πίνακες που απεικόνιζαν αιθέριες, μυστηριώδεις γυναικείες μορφές να παίζουν μουσικά όργανα ήταν δημοφιλείς την εποχή της Βικτωριανής Αγγλίας. Ο Ροσέτι (1828-1882)επαναλάμβανε πολλές φορές τη θεματολογία με μικρές διαφορές.

 Dante Gabriel Rossetti, The Bower Meadow. 1872.  City Art Galleries, Manchester (Δημοτική Πινακοθήκη Τέχνης του Μάντσεστερ)

   Σε πρώτο πλάνο δύο νεαρές γυναίκες παίζουν μουσική. Πίσω τους στο κεντρικό τμήμα δύο επίσης νεαρές γυναίκες χορεύουν. Η συμμετρία της τοποθέτησης των γυναικείων μορφών συνοδεύεται και από τα συμπληρωματικά χρώματα των αέρινων ενδυμάτων (πράσινο και κόκκινο).

Για το έργο του Ροζέτι, βλ. Art Book, Προραφαηλίτες, Electa-Ημερησία 2006.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου