Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

H Οφηλία στο έργο των Προραφαηλιτών ζωγράφων: δύο πίνακες του Άγγλου ζωγράφου Arthur Hughes

Οι Οφηλίες του Arthur Hughes (Άρθουρ Χιούζ)

Η Οφηλία, η γνωστή ηρωίδα από το έργο του Σαίξπηρ Άμλετ, αποτελεί αγαπημένη γυναικεία μορφή στη ζωγραφική των Άγγλων Προραφαηλιτών ζωγράφων. Σας παρουσιάζω δύο ακόμα πίνακες που απεικονίζουν την Οφηλία.


Άρθουρ Χιουζ (Arthur Hughes), Οφηλία. 1852-1853. 
Δημοτική Πινακοθήκη Τέχνης Μάντσεστερ

Ο Χιουζ, όπως και οι άλλοι Προραφαηλίτες ζωγράφοι, απεικόνιζε συχνά στα έργα του το θέμα του ρομαντικού έρωτα. Στον πρώτο πίνακα η διαταραγμένη ψυχική κατάσταση της κοπέλας αντανακλάται στις σκοτεινές αποχρώσεις του τοπίου που μοιάζουν να προαναγγέλλουν τον τραγικό θάνατό της στο ποτάμι.

Άρθουρ Χιουζ (Arthur Hughes), Οφηλία. 1863-1864
Ο πίνακας είναι γνωστός και με το όνομα Ophelia and he will not come again


Στο δεύτερο πίνακα ο Χιουζ απεικονίζει την Οφηλία να πλησιάζει προς το νερό του ποταμού όπου θα πνιγεί. Καθώς, λοιπόν, πλησιάζει προς το θάνατο, στρέφεται προς εμάς, του θεατές, και τραγουδά το τελευταίο τραγούδι της:
H Oφηλία τραγουδά:
Ophelia (sings)
And will he not come again?
And will he not come again?
No, no he is dead
Go to thy death-bed
He never will come again.
His beard was as white as snow,
All flaxen was his poll:
He is gone, he is gone,
And we cast away moan;
Gramercy on his soul!
And of all Christian souls, I pray God - 
God be wi' you.
Exit'.

Αυτοπροσωπογραφία του Άρθρουρ Χιούζ (1832-1915). Γεννήθηκε και πέθανε στο Λονδίνο. Συνδέθηκε με την ομάδα των Προραφαηλιτών ζωγράφων το 1850. Τα πρώτα του έργα τα εμπνεύστηκε από τον Μιλέι.


Βλ. http://www.arthurhughes.org/
http://www.artmagick.com/pictures/picture.aspx?id=6082&name=ophelia
http://www.artmagick.com/pictures/picture.aspx?id=6076&name=ophelia-and-he-will-not-come-again

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου