Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Το σχολείο στη ζωγραφική: Πίνακες με θέμα τη σχολική ζωή

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το σχολείο και τη σχολική ζωή

   Επειδή μία ακόμα σχολική χρονιά τελειώνει και οι μαθητές περιμένουν τις διακοπές, ιδού δύο πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη σχολική ζωή.

     Το σχολείο έχει σχολάσει και οι μαθητές ετοιμάζονται να βγουν έξω από την τάξη. Είναι ένας πίνακας της Καναδέζας ζωγράφου Elizabeth Forbes που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής στην Αγγλία, στην Κορνουάλη.
Elizabeth Forbes, Το σχολείο σχολάει. 1889. Penlee House Gallery and Museum. Cornwall.

    Ο Γερμανός ζωγράφος Carl Spitzweg απεικονίζει μια στιγμή ξέγνοιαστης σχολικής ζωής. Μία ομάδα μαθητών ενός μοναστηριακού σχολείου πηγαίνει εκδρομή στην εξοχή...
Carl Spitzweg, Το σχολείο της μονής βγαίνει έξω. 1860. Neue Pinakothek. München.

Πίσω στο βάθος διακρίνονται οι δύο μοναχές με τις ομπρέλες που συνοδεύουν τα παιδιά.

Ένας ακόμα πίνακας από τη Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου. Λέγεται το Νηπιαγωγείο και απεικονίζει παιδάκια να παίζουν ξέγνοιαστα σ᾽ ένα ανοιξιάτικο κήπο.
Johann Sperl, Το νηπιαγωγείο. 1889. Neue Pinakothek. München

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου