Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η Άνοιξη στους Προραφαηλίτες ζωγράφους: πίνακες του Walter Crane

Η Άνοιξη στους πίνακες του Προραφαηλίτη ζωγράφου Walter Crane 

    Σας παρουσιάζω μερικούς πίνακες του Προραφαηλίτη καλλιτέχνη Walter Crane (1845-1914). Ο Walter Crane, που γεννήθηκε το 1845 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, διακρίθηκε στο Λονδίνο κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και παραμυθιών. Εικονογράφησε επίσης ποιήματα διαφόρων γνωστών Άγγλων ποιητών, όπως ο Τέννυσον και ο Σαίξπηρ.


Υπέροχος πίνακας! Ντυμένη σ᾽ ένα λευκό αέρινο φόρεμα ξαπλώνει σε πράσινο λιβάδι με λευκές μαργαρίτες.
 Walter Crane, Άνοιξη ή Καλοκαίρι. 1895.

Walter Crane, Σημεία της Άνοιξης

 Walter Crane, Γη και Άνοιξη. 1875.

 Walter Crane, Primavera. 1883.

 Walter Crane, Ο ερχομός της Άνοιξης ή του Μάη.

 Walter Crane, Ο κήπος. 1908.


 Tο εξώφυλλο του εικονογραφημένου βιβλίου από τον Walter Crane "a floral fantasy in an old english garden".

Οι δύο πρώτες σελίδες από το παραμύθι "a floral fantasy in an old english garden", που εκδόθηκε το 1899. Είναι μία αλληγορία με λουλούδια της αγγλικής υπαίθρου.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο ανοιξιάτικες "art nouveau" εικονογραφήσεις με λουλούδια του Walter Crane από το βιβλίο "a floral fantasy in an old english garden".


http://www.artmagick.com/pictures/artist.aspx?artist=walter-crane
http://www.iupui.edu/~engwft/crane.htm

Ξεφυλλίστε τις σελίδες του παραμυθιού με την πανέμορφη εικονογράφηση του Walter Crane στο http://archive.org/stream/floralfantasyino00cranrich#page/n7/mode/2up 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου