Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το κρύο του Φθινοπώρου: πίνακες του John Atkinson Grimshaw

To φθινόπωρο στη ζωγραφική: πίνακες του John Atkinson Grimshaw
    
  Βροχερά τοπία του Φθινοπώρου στην αγγλική ύπαιθρο, με κρύο και καταχνιά, φθινοπωρινές φεγγαρόφωτες υγρές βραδιές που προαναγγέλλουν τον ερχομό του παγερού χειμώνα, είναι από τα αγαπημένα θέματα του Βρετανού ζωγράφου John Atkinson Grimshaw.
   O John Atkinson Grimshaw (1836-1893) ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους ζωγράφους της Βικτωριανής περιόδου που  έγινε γνωστός κυρίως για την απεικόνιση ρομαντικών τοπίων και νυχτερινών εικόνων. 
      

John Atkinson Grimshaw, To κρύο του φθινοπώρου. 1881. Ιδιωτική Συλλογή.

John Atkinson Grimshaw, H θλίψη του φθινοπώρου. 1882. Shirpley Art Gallery.

John Atkinson Grimshaw, Νοέμβριος. 1879. Ιδιωτική Συλλογή.

John Atkinson Grimshaw, Φεγγαρόφως μετά τη βροχή. Ιδιωτική Συλλογή.

John Atkinson Grimshaw, Φεγγαρόφως του Νοεμβρίου. Ιδιωτική Συλλογή.

John Atkinson Grimshaw, Φεγγαρόφως του Νοεμβρίου. Ιδιωτική Συλλογή.

ttp://www.johnatkinsongrimshaw.org/ τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου