Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Νύχτες με φεγγάρι, πίνακες του John Atkinson Grimshaw

 
   Επειδή απόψε είναι μια νύχτα με φεγγάρι, θυμήθηκα και πάλι τα έργα του Βρεττανού ζωγράφου της Βικτωριανής περιόδου  John Atkinson Grimshaw (1836-1893).
   O  Grimshaw είναι ασφαλώς ο ζωγράφος του σεληνόφωτος. Οι βραδιές με φεγγάρι τον γοητεύουν... Οι αντανακλάσεις του φωτός της σελήνης στο νερό του Τάμεση είναι από τα αγαπημένα του θέματα. Έχει ζωγραφίσει πολλά έργα που απεικονίζουν νυχτερινά αστικά τοπία, πάντα υπό το φως του φεγγαριού που αντανακλάται στο υγρό στοιχείο. Το Λονδίνο, το Λίβερπουλ, η Γλασκώβη, το Τσέλσι και η πατρίδα του το Λίντς συμπεριλαμβάνονται στις πόλεις που έχει ζωγραφίσει.

J. Atkinson Grimshaw, Αντανακλάσεις στο Τάμεση. 1880.  Leeds Museums Galleries.

J. Atkinson Grimshaw, Σούρουπο στο Τάμεση. 1880.

J. Atkinson Grimshaw, Η γέφυρα του Λονδίνου. 1884.

J. Atkinson Grimshaw, Η γέφυρα του Λονδίνου

J. Atkinson Grimshaw, Ο Τάμεσης στη γέφυρα του Λονδίνου.

J. Atkinson Grimshaw, Το Λίβερπουλ υπό το φως του φεγγαριού. 1887.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου