Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος: Παλιές Χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες κάρτες

Παλιές Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες της εποχής Art Nouveau (Αρ Νουβό) και Art Deco (Αρ Ντεκό).

    Συνεχίζω να στέλνω ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με παλιές κάρτες της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα (Art nouveau) και της περιόδου του Μεσοπολέμου και κυρίως της δεκαετίας 1920-1930 (Art Decο). Είναι αισθητή η προσοχή στο σχέδιο και τη λεπτομέρεια.
   Οι τρεις παρακάτω κάρτες είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης του Art Nouveau και ο δημιουργός τους είναι ένας από τους κύριους εκπροσώπους αυτής της τέχνης, ο Τσέχος Aλφόνς Μυσά (Alphonse Mucha).

Al. Mucha, 1896 Χριστούγεννα 1897. 
Al. Mucha, Χριστούγεννα 1903. 
Al. Mucha, Χειμώνας.Κομψές γυναικείες μορφές περπατούν στα χιόνια!

 Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη κομψότητα!


 Υπέροχη χορευτική φιγούρα στο χιόνι από το αέρινο ζευγάρι. Μαζί τους χορεύουν τα δέντρα και τα σπίτια.

 Είναι από τις πιο αγαπημένες μου κάρτες.

Χριστουγεννιάτικη κάρτα του 1928.

Πρωτοχρονιάτικη κάρτα του 1930.

Βλ. 
κάρτες του Mucha στο http://pinterest.com/angim010/alphonse-mucha/
περισσότερες art deco κάρτες στο http://pinterest.com/Queenlime/art-deco-xmas-cards/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου