Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Η μουσική στη ζωγραφική: Πίνακες του George Goodwin Kilburne


Παίζοντας μουσική: Μουσικοί πίνακες της Βικτωριανής Αγγλίας

  Είναι πίνακες του Βρετανού ζωγράφου George Goodwnin Kilburne (1839-1924) που απεικονίζουν μουσικές σκηνές σε δωμάτια αριστοκρατικών και μεγαλοαστικών κατοικιών στη Βικτωριανή Αγγλία. Τότε... που οι νεαρές κοπέλες έπρεπε να γνωρίζουν να παίζουν μουσικά όργανα, κυρίως πιάνο, άρπα, λαούτο, και να τραγουδούν προς τέρψιν... Θυμίζουν εικόνες από τα μυθιστορήματα της Τζέιν Ώστιν και βρίσκονται πιθανόν σε ιδιωτικές συλλογές.

 George Goodwnin Kilburne, μουσικό δωμάτιο.

 George Goodwnin Kilburne, Μελωδίες μνήμης. 

 George Goodwnin Kilburne, Μάθημα μουσικής.

 George Goodwnin Kilburne, Μουσικό ντουέτο.

 George Goodwnin Kilburne, Μουσικό ντουέτο.

  George Goodwnin Kilburne, Μουσικό ντουέτο.

George Goodwnin Kilburne, Το νέο σπινέτο.


Δείτε και άλλους πίνακες του Kilburne στο
http://www.the-athenaeum.org/art/list.php?m=a&s=du&aid=2735

           Aκούστε μουσική της Βικτωριανής εποχής στο  http://player.qobuz.com/#!/album/0658592118728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου