Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Πολλές ευχές για Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος: Παλιές Χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής Εποχής.

Παλιές Χριστουγεννιάτικες Κάρτες

 ...Επειδή είναι ακόμα Γιορτές και θέλω να μην περάσει αυτή η εβδομάδα, συνεχίζω να στέλνω ευχές με παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες από τη Βικτωριανή Εποχή. Τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα οι Ευρωπαίοι μεγαλοαστοί και κυρίως οι Βρετανοί έστελναν τις ευχές τους με τις παρακάτω κάρτες:

Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Βικτωριανής εποχής. Γύρω στα 1895. Οι πρώτες βικτωριανές χριστουγεννιάτικες κάρτες απεικόνιζαν λουλούδια.

Μία κατηγορία χριστουγεννιάτικων καρτών της Βικτωριανής εποχής απεικόνιζαν κομψές γυναικείες μορφές.


  Στερεοτυπική εικόνα χριστουγεννιάτικης κάρτας της Βικτωριανής εποχής είναι οι ευτυχισμένες και χαμογελαστές οικογένειες (πατέρας, μητέρα και παιδιά) γύρω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο με τα δώρα και ενίοτε με τον Άη Βασίλη.


    Η απεικόνιση του Άη Βασίλη σε διάφορες παραλλαγές είναι ακόμα ένα συνηθισμένο θέμα στις χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής.


    
 Φωταγωγημένες εκκλησίες σε χιονισμένα τοπία είναι μία εικόνα που επίσης συναντάμε συχνά στις κάρτες της Βικτωριανής εποχής.   Τα αγγελάκια είναι ένα ακόμα αγαπημένο θέμα των χριστουγεννιάτικων καρτών της Βικτωριανής εποχής.

Μἰα ακόμα κατηγορία χριστουγεννιάτικων καρτών της Βικτωριανής εποχής είναι οι κάρτες που απεικονίζουν παιδάκια να παίζουν στα χιόνια.   Mία ιδιαίτερη κατηγορία χριστουγεννιάτικων καρτών ήταν αυτή που είχε ως θέμα αυτοκίνητα με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Πρόκειται για τα πρώτα αυτοκίνητα, τα οποία βέβαια τότε ήταν είδος πολυτελείας.

 Χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής με "εορταστικά" αυτοκίνητα. Το αυτοκίνητο ήταν δείγμα ευμάρειας, κοινωνικής ανόδου και εκσυγχρονισμού. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Μοντέρνοι Καιροί ήταν προ πυλών και ο νέος αιώνα ερχόταν με ταχύτητα...
Και τελειώνω με μία κατηγορία που αγαπώ πολύ. Είναι χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής που απεικονίζουν πουλάκια στα χιόνια.

Μία από τις πιο αγαπημένες μου χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής.
Δείτε και άλλες παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής
στο http://christmas.bravepages.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου