Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Γυναίκες που διαβάζουν: Ιάκωβος Ρίζος, Γυναίκα καθισμένη σε καναπέ.


Γυναίκα που διαβάζει: ένας πίνακας του Ιάκωβου Ρίζου

   Είναι ένας πίνακας του Έλληνα ζωγράφου Ιάκωβου Ρίζου που σπούδασε και έζησε στο Παρίσι. Απεικονίζει μία κομψή γυναίκα να κάθεται αναπαυτικά στο καναπέ και να διαβάζει στο ημίφως, χαϊδεύοντας με το ένα χέρι το σκυλί της. Ο Ιάκωβος Ρίζος, επηρεασμένος από τον ακαδημαϊκό ρεαλισμό του Γάλλου ζωγράφου Al. Cabanel που υπήρξε δάσκαλός του, συνήθιζε να ζωγραφίζει ιδιωτικές στιγμές κομψών γυναικείων μορφών σε κλειστούς (π.χ. σαλόνι του σπιτιού τους) ή ανοιχτούς χώρους (π.χ. σε κήπους).

Ιάκωβος Ρίζος, Γυναίκα καθισμένη σε καναπέ. 1885-1890. Εθνική Πινακοθήκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου