Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Προραφαηλίτες ζωγράφοι: Έκθεση για τους Προραφαηλίτες στην πινακοθήκη Tate Britain.

Έκθεση για τους Προραφαηλίτες ζωγράφους στην πινακοθήκη Tate Britain του Λονδίνου

  Aπό 12 Σεπτεμβρίου του 2012 έως τις 13 Ιανουαρίου του 2013 πάνω από 150 έργα, κυρίως πίνακες ζωγραφικής, αλλά και κάποια γλυπτά, έπιπλα και φωτογραφίες, των Βρετανών Προραφαηλιτών ζωγράφων εκτέθηκαν στην πινακοθήκη Tate Britain του Λονδίνου, η οποία κατέχει μία σημαντική συλλογή έργων της Προραφαηλιτικής κοινότητας αλλά και άλλων ζωγράφων της Βικτωριανής εποχής που κινήθηκαν στην ατμόσφαιρα του Προραφαηλιτισμού.
  Η έκθεση επιχείρησε να προβάλει-δεν είμαι σίγουρη αν κατάφερε να πείσει- την Προραφαηλιτική Αδελφότητα (Pre-Raphaelites Brotherhood), η οποία συστάθηκε επίσημα το 1848 από τους ζωγράφους Dante Gabriel Rossetti, William Holman Hunt και John Everett Millais, ως πρώιμο καλλιτεχνικό κίνημα της πρωτοπορίας στην τέχνη. Με άλλα λόγια, τα έργα της Προραφαηλιτικής Αδελφότητας, τα μέλη της οποίας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπέγραφαν με τα αρχικά PRB (που δήλωναν ότι ανήκαν στην Προραφαηλιτική Αδελφότητα), προβλήθηκαν ως συμβολή της Βικτωριανής Βρετανίας στην ανάδυση και την εμφάνιση της avant garde. Οι Προραφαηλίτες της πρώτης φάσης (Rossetti, Hunt, Millais), αλλά και οι μεταγενέστεροι της δεύτερης φάσης, όπως για παράδειγμα ο Edward Burne Jones, παρουσιάστηκαν ως καλλιτέχνες που ήλθαν σε ρήξη με τις συμβάσεις της ακαδημαϊκής Βρετανικής τέχνης και αναζήτησαν τις ρίζες της "καθαρής" ζωγραφικής στην αθωότητα της πρώιμης Αναγέννησης, ακολουθώντας τεχνικά ως πρότυπο τους Ιταλούς ζωγράφους πριν τον Ραφαήλ και αναζητώντας τα θέματά τους στο μεσαιωνικό αρχαίο παρελθόν της Βρετανίας, στον ποιητικό κόσμο του Σαίξπηρ και άλλων ποιητών της Αναγέννησης αλλά και του ρομαντισμού, σε ανατολικούς πολιτισμούς της αρχαιότητας, αλλά και στο χριστιανισμό και τη σύγχρονη πραγματικότητα της βικτωριανής εποχής.
   Σας παρουσιάζω κάποιους από τους πιο αγαπημένους μου πίνακες, που εκτέθηκαν σ΄αυτήν την έκθεση,  η οποία πρόσφερε τη δυνατότητα στο κοινό να δει συγκεντρωμένα τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα των Προραφαηλιτών ζωγράφων. 
   Δεν ξέρω αν οι Προραφαηλίτες μπορούν να θεωρηθούν πράγματι ως πρώιμο κίνημα της πρωτοπορίας, είναι όμως σίγουρα καλλιτέχνες που κατάφεραν να συνταιριάσουν το ρεαλισμό με το ρομαντισμό και το συμβολισμό και αναμφισβήτητα να οδηγήσουν την τέχνη στον αισθητισμό. Να δείξουν, δηλαδή, ότι δεν έχει καμιά σημασία οι κατατάξεις σε κινήματα και τάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο τους ανακαλύπτεται και επαναθεωρείται συνεχώς, γιατί πράγματι οι Προραφαηλίτες έχουν δημιουργήσει ένα μαγικό, ονειρικό "σύμπαν"...

Προ-Ραφαηλίτες.  Η Βικτωριανή πρωτοπορία. Ο τίτλος και η αφίσα της έκθεσης με έργα των Προραφαηλιτών καλλιτεχνών στην πινακοθήκη του Λονδίνου Tate Britain.

D. G. Rossetti, Αστάρτη της Συρίας. 1877. Manchester Art Gallery. Ο πίνακας αυτός που απεικονίζει τη θεά της Συρίας Αστάρτη, θεά αντίστοιχη της Αφροδίτης, κοσμεί την αφίσα της έκθεσης.

J. Everett Millais, Μαριάννα. 1851. Tate Britain.

J. Everett Millais, Οφηλία. 1851-1852. Tate Britain. Εμβληματικό έργο της Προραφαηλιτικής αδελφότητας.

J. Everett Millais, Ο Χριστός στο σπίτι των γονιών του (ή στο ξυλουργείο). 1849-50. Tate Britain.

F. Madox Brown, Ο Χριστός πλένει τα πόδια του Πέτρου. 1852-56. Tate Britain.

 D. G. Rossetti, Dantis Amor. 1860. Tate Britain.

W. Holman Hunt, Το ξύπνημα της συνείδησης. 1853. Tate Britain.

J. Spencer Stanhope, Σκέψεις του παρελθόντος. 1859. Tate Britain.

D. G. Rossetti, Beata Beatrix. 1864-1870. Tate Britain.

D. G. Rossetti, Η νύφη. 1865-1866. Tate Britain.

D. G. Rossetti, H Lady Lilith. 1866. Delaware Art Museum.

Edw. Burne Jones, Laus Veneris. 1873-1878. Tyne Wear Archives and Museums.

Edw. Burne Jones, Ο βασιλιάς Cophetua και η ζητιάνα γυναίκα. 1884. Tate Britain.

Arthur Hughes,  Απρίλης Έρωτας. 1855-1856. Tate Britain.

http://www.tate.org.uk/art/artworks/millais-ophelia-n01506
http://www.tate.org.uk/art/artworks/rossetti-the-beloved-the-bride-n03053
http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-britain/exhibition/pre-raphaelites-victorian-avant-garde
http://www.manchestergalleries.org/the-collections/search-the-collection/display.php?EMUSESSID=0377d371bc4bd86c046f8295207617d5&overview=0&r=1313767869
http://www.tate.org.uk/art/artworks/hunt-the-awakening-conscience-t02075
http://www.tate.org.uk/art/artworks/brown-jesus-washing-peters-feet-n01394
http://www.tate.org.uk/art/artworks/rossetti-dantis-amor-n03532
http://www.tate.org.uk/art/artworks/burne-jones-king-cophetua-and-the-beggar-maid-n01771
http://www.tate.org.uk/art/artworks/hughes-april-love-n02476
http://www.tate.org.uk/art/artworks/stanhope-thoughts-of-the-past-n03338

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου