Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

H Άνοιξη. Πίνακες του Alphonse Mucha

Alphonse Mucha, Η Άνοιξη


...επειδή ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, σας παρουσιάζω μία ανοιξιάτικη αφίσα-λιθογραφία του Τσέχου Alphonse Mucha (1860-1939). O Mucha, ο οποίος σπούδασε στη Βιέννη και το Παρίσι, θεωρείται ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους της τέχνης Art nouveau. Πίνακες ζωγραφικής, διαφημιστικές αφίσες, ημερολόγια, εικονογραφήσεις βιβλίων,  σχέδια κοσμημάτων και διακοσμητικών μικροαντικειμένων συμπεριλαμβάνονται στο πολυσχιδές έργο του. 

Alphonse Mucha, Η Άνοιξη. 1896.
    
   Η Άνοιξη είναι μία λιθογραφία-αφίσα που προέρχεται από τη σειρά Εποχές που δημιούργησε ο Mucha το 1896.  Στη σειρά αυτή ο καλλιτέχνης απεικονίζει προσωποποιημένες  και αλληγορικά τις τέσσερις εποχές, προσπαθώντας να αποδώσει το πνεύμα της καθεμιάς. Αιθέριες παρουσίες με ενάερα και διάφανα ρούχα να περιβάλλονται από λουλούδια σ᾽ένα ονειρικό φυσικό τοπίο είναι οι χαρακτηριστικές γυναικείες μορφές του Mucha αλλά και του κινήματος του Art nouveau.

Alphonse Mucha, Οι εποχές. 1896.

   Η σειρά Εποχές υπήρξε από τις πιο δημοφιλείς του Τσέχου καλλιτέχνη και αναπαρήχθη τουλάχιστον άλλες δύο φορές.

Ακόμα μία λιθογραφία που απεικονίζει αλληγορικά το Πνεύμα της Άνοιξης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου