Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική. Διαβάζοντας στην παραλία

Διαβάζοντας στην παραλία. Ένας πίνακας της Helen Galloway McNicoll

   Φοράει ένα υπέροχο λευκό φόρεμα και κάθεται πάνω σ´ένα λευκό ύφασμα στην αμμουδιά της παραλίας. Πίσω διακρίνουμε να έχει αφήσει το ψάθινο καπέλο της. Άλλωστε, δεν το χρειάζεται. Διαβάζει το βιβλίο της προστατευμένη από τη σκια της τέντας. 
    Είναι ένας πίνακας της Καναδής ζωγράφου Helen Galloway McNicoll (1879-1914),  η οποία θεωρείται εκπρόσωπος του γαλλικού ιμπρεσιονισμού για τη ζωγραφική του Καναδά.

Helen Galloway Mc Nicoll, Στη σκια της τέντας. 1914. Μουσείο των Καλών Τεχνών στο Μόντρεαλ (Montreal Museum of Fine Arts).

http://www.mbam.qc.ca/en/collections/art-quebec-canada#http://www.mbam.qc.ca/en/collections/art-quebec-canada/-/art/details/MIMSY_ID_25674

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου