Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Φλεγόμενος Ιούνιος. Ένας πίνακας του Frederic Leighton

Το Καλοκαίρι στη ζωγραφική. Frederic Leighton, Φλεγόμενος Ιούνιος


    Mπήκε ο Ιούνιος σήμερα, ο πρώτος μήνας του Καλοκαιριού. Για αυτό, ιδού ένας πίνακας του Βρεττανού ζωγράφου και γλύπτη Frederic Leighton (1830-1896) με τίτλο Φλεγόμενος Ιούνιος που απεικονίζει την απόλυτα ιδιωτική στιγμή του ανθρώπου, τη στιγμή του ύπνου.
 Ο Fr. Leighton, ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της Βικτωριανής εποχής και εκπροσώπους του αισθητισμού στην τέχνη, παρουσιάζει αριστοτεχνικά μία αιθέρια γυναικεία μορφή να βρίσκεται ξαπλωμένη στη βεράντα και να έχει βυθισθεί στη γαλήνη του ύπνου. Ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο των ονείρων της...
   Η κοιμώμενη οπτασία φορά ένα υπέροχο αέρινο φόρεμα "ηλιακού" χρώματος που εκπέμπει δυνατό φώς και φωτίζει γλυκά όλο το έργο. Πίσω από τη γυναίκα απλώνεται αστραφτερή η θάλασσα. Δεξιά διακρίνεται το αρχαίο φυτό ολέανδρος που συμβολίζει την εύθραυστη γραμμή που χωρίζει τον ύπνο από το θάνατο. Η στάση της "ωραίας κοιμωμένης" θυμίζει νύμφες και νεραΐδες. Άλλωστε, ο Leighton συνήθιζε να ζωγραφίζει θέματα κλασικιστικού περιοχομένου.
    Ο Φλεγόμενος Ιούνιος είναι ένα από το πιο διάσημα έργο του Leighton, ο οποίος για ένα διάστημα συνδέθηκε και με τον κύκλο των Προραφαηλιτών ζωγράφων.

Frederic Lord Leighton, Φλεγόμενος Ιούνιος. 1895. Μουσείο Τέχνης. Ponce, Puerto Rico.

http://www.artmagick.com/pictures/artist.aspx?artist=frederic-lord-leighton
http://www.artrenewal.org/pages/artist.php?artistid=14
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flaming_June,_by_Fredrick_Lord_Leighton_(1830-1896).jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου