Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική: Πίνακες για το θερισμό του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Vincent Van Gogh)

Ιούνιος, ο μήνας του Θερισμού.
Πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ
    
   Ο Ιούνιος είναι ο μήνας των κίτρινων, "χρυσών" χωραφιών με στάχυα, ο μήνας της εποχής του θερισμού των σιταροχώραφων. Για αυτό,  θυμάμαι πίνακες του γνωστού Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ με θέμα τα σιταροχώραφα λίγο πριν και μετά το θερισμό, κατά τη διάρκεια του μήνα Ιούνιου.
  Ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε δεκάδες έργα που απεικονίζουν εικόνες από την αγροτική ύπαιθρο της Γαλλίας την περίοδο του θερισμού κατά τον Ιούνιο. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, 1888-1890, όταν ο ίδιος ζούσε στην ύπαιθρο, στα χωριά και τις κωμοπόλεις Arles, Saint Rémy και Auvers-sous-Oise, περνούσε πολλές ώρες της ημέρας κάτω από το δυνατό ήλιο του Ιουνίου, ζωγραφίζοντας εικόνες από τα σιταροχώραφα, τις θημωνιές, τα κάρα φορτωμένα με δέματα από σιτάρι και τους γεωργούς να θερίζουν ή να ξεκουράζονται από το μόχθο των γεωργικών εργασιών.
    Ο παρακάτω πίνακας είναι ένα από τα αγαπημένα μου έργα. Απεικονίζει ένα ζευγάρι γεωργών, άνδρα και γυναίκα, να ξεκουράζονται στη σκιά μιας θημωνιάς το μεσημέρι. Δίπλα τους ακουμπισμένα τα δρεπάνια του θερισμού. Ο πίνακας είχε ως πρότυπο ένα έργο του Γάλλου ζωγράφου J. Fr. Millet.

V. Van Gogh, Μεσημεριάτικη ξεκούραση (κατά τον Millet). 1880. Musée d' Orsay.

J. Fr. Millet, Μεσημεριάτικη ξεκούραση. 1866. Μουσείο Καλών Τεχνών. Βοστόνη.


V. Van Gogh, Θημωνιά σε χωράφι. 1885. Kröller Müller Μουσείο. Ολλανδία. Είναι ένα από τα πρώτα έργα του Βαν Γκογκ με θέμα από τα σιταροχώραφα.

V. Van Gogh, Σιταροχώραφο. 1888. Van Gogh Μουσείο. Άμστερνταμ.

V. Van Gogh, Σιταροχώραφο. 1888. Van Gogh Μουσείο. Άμστερνταμ.

V. Van Gogh, Θερισμός στην Προβηγκία. 1888. Εθνικό Μουσείο του Ισραήλ. Ιερουσαλήμ.

V. Van Gogh, Σιταροχώραφο στην Προβηγκία. 1888. Μουσείο Τέχνης στη Χονολουλού.

V. Van Gogh, Ο θερισμός. 1888. Van Gogh Μουσείο. Άμστερνταμ.

V. Van Gogh, Σπορέας στη δύση του ηλίου. 1888. Kröller Müller Μουσείο. Ολλανδία. Στο βάθος διακρίνονται τα σιταροχώραφα να χρυσίζουν από τις ακτίνες του ήλιου που δύει. Ο πίνακας έχει ως πρότυπο ένα έργο του J. Fr. Millet.

V. Van Gogh, Θέα από σιταροχώραφα. 1888. Μουσείο Rodin. Παρίσι.

V. Van Gogh, Tοπίο με θημωνιές και φεγγάρι. 1889. Kröller Müller Μουσείο. Ολλανδία.

V. Van Gogh, Σιταροχώραφα πίσω από το νοσοκομείο του Αγ. Παύλου μ´ έναν θεριστή. 1889.  Μουσείο Folkwang. Έσσεν.

V. Van Gogh, Σιταροχώραφo με ήλιο και θεριστή. 1889. Kröller Müller Μουσείο. Ολλανδία.

V. Van Gogh, Σιταροχώραφo στην ανατολή του ήλιου με θεριστή. 1889. Van Gogh Μουσείο. Άμστερναμ.

V. Van Gogh, Σιταροχώραφα με θεριστή στο Auvers. 1890. Toledo Μουσείο Τέχνης στο Οχάιο.

V. Van Gogh, Κορίτσι στα λευκά. 1890. Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης. Ουάσινγκτον. 

Ο παραπάνω πίνακας είναι υπέροχος. Απεικονίζει μία νεαρή γυναίκα ντυμένη στα λευκά μέσα σ´ένα σιταροχώραφο με παπαρούνες. Το λευκό φόρεμα έρχεται σε αντίθεση με το κίτρινο και το κόκκινο του χωραφιού και του καπέλου της κοπέλας. Μία παραλλαγή του ίδιου θέματος βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα.

V. Van Gogh, Νεαρή αγρότισσα. 1890. Ιδιωτική Συλλογή. 

V. Van Gogh,  Σιταροχώραφο με κοράκια. 1890. Van Gogh Μουσείο. Άμστερνταμ. 
   Πρόκειται, φυσικά, για αριστούργημα. Δεν είναι απλά ένα τοπίο με σιταροχώραφα, αλλά ένα "τοπίο" ψυχής. O πίνακα, ο οποίος είναι από τα τελευταία έργα του Βαν Γκογκ,  αντανακλά τον ταραγμένο ψυχικό κόσμο του καλλιτέχνη. Ο Βαν Γκογκ απεικονίζει τα στάχυα να πάλλονται, να δονούνται κάτω από ένα συννεφιασμένο, απειλητικό, ταραγμένο ουρανό, ενώ πάνω από το σιταροχώραφο πετούν μαύρα κοράκια.










http://www.kmm.nl/object/KM%20108.785/Wheat-stacks-in-Provence?artist=Vincent%20van%20Gogh%20(1853%20-%201890)&characteristic=&characteristic_type=&van=0&tot=0&start=45&fromsearch=1

http://www.wikipaintings.org/en/vincent-van-gogh/young-peasant-girl-in-a-straw-hat-sitting-in-front-of-a-wheatfield-1890

http://classes.toledomuseum.org:8080/emuseum/view/objects/asitem/People$00404087/0?t:state:flow=5989a5a9-e443-455d-9f38-6df2d4390edc

http://www.vangoghgallery.com/catalog/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου