Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Το φεγγάρι στη ζωγραφική. John Singer Sargent,Ο κήπος του Λουξεμβούργου στο Παρίσι υπό το σεληνόφως

 Στο Παρίσι μια βραδιά με φεγγάρι.
John Singer Sargent, Ο κήπος του Λουξεμβούργου υπό το σεληνόφως. 
    
   Η πρώτη και η μεγαλύτερη πανσέληνος του φετινού καλοκαιριού σήμερα το βράδυ!...και για αυτό, ιδού ένας πίνακας του John Singer Sargent με θέμα μία σκηνή με σεληνόφως. Ένα κομψό ζευγάρι περπατά υπό το φως το φεγγαριού στον κήπο του Λουξεμβούργου στο Παρίσι. 
   Ο John Singer Sargent (1856-1922) θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους Αμερικανούς ζωγράφους που στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και τις πρώτες του 20ού αιώνα διακρίθηκε για μεγάλο αριθμό έργων που απεικόνιζαν κυρίως προσωπογραφίες της ισχυρής οικονομικά αστικής τάξης και τοπία της εξοχής. Γεννημένος από Αμερικανούς γονείς στη Φλωρεντία της Ιταλίας, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, κ.λπ.) και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο  Παρίσι όπου ήλθε σε επαφή με το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και συνδέθηκε με τον γνωστό Γάλλο ζωγράφο Claude Monet. O παρακάτω πίνακας, που βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης στη Φιλαδέλφια των Η.Π.Α., προέρχεται από την εποχή που ο Sargent βρισκόταν στο Παρίσι και ανήκει στην ιμπρεσιονιστική φάση του έργου του.

 John Singer Sargent, Ο κήπος του Λουξεμβούργου υπό το σεληνόφως. 1879. Μουσείο Τέχνης Φιλαδέλφιας (Philadelphia Museum of Art)


  O Sargent ζωγράφισε το ίδιο θέμα σε δύο παραλλαγές. Υπάρχουν μικρές διαφορές που ο προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να διακρίνει στην παραλλαγή του πίνακα που φυλάσσεται στο Ινστιτούτο Τεχνών στη Μιννεάπολη των Η.Π.Α. Για παράδειγμα, ο θόλος από το Πάνθεον διακρίνεται στο βάθος αυτού του πίνακα, ενώ δεν υπήρχε στην πρώτη παραλλαγή.  Διαφέρουν, επίσης, οι φιγούρες που κάθονται στο παγκάκι και ο τρόπος που κρατά την εφημερίδα ο άνδρας στο κέντρο . 


John Singer Sargent, Ο κήπος του Λουξεμβούργου υπό το σεληνόφως. 1879. Ινστιτούτο Τεχνών Μινεάπολης (Minneapolis Institute of Arts).

.
2 σχόλια:

 1. Εξαιρετικός ζωγράφος !!!

  http://habilisii-habilis.blogspot.gr/2011/07/john-singer-sargent.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι εξαιρετικός!!! θα επανέλθω σ´αυτόν.

   Διαγραφή