Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Ιούνιος. Ένας πίνακας του Laurits Andersen Ring

Laurits Andersen Ring, Ιούνιος...

    Eίναι ένας πίνακας του Δανού ζωγράφου Laurits Andersen Ring (1854-1933) που αποτυπώνει ένα στιγμιότυπο από την εξοχή το μήνα Ιούνιο. Μία χωριατοπούλα, καθισμένη στη χλόη με αγριολούλουδα, ακουμπά στον ξύλινο φράκτη και κρατά στο χέρι της ένα λουλούδι. Στο βάθος διακρίνεται μία αγροικία. Κορίτσι που φυσάει σπόρους πικραλίδας , λέγεται ο πίνακας. Το λουλούδι που κρατά είναι μία πικραλίδα.
         O Laurits Andersen Ring θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς Δανούς ζωγράφους, εισηγητής του συμβολισμού αλλά και του κοινωνικού ρεαλισμού στη Δανία στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Έχοντας καταγωγή από αγροτική οικογένεια  και γεννηθεί στο χωριό Ring (από όπου πήρε και το όνομά του) της Νοτίου Zealand, απεικόνισε πολλά θέματα από την αγροτική ύπαιθρο της Δανίας.

Laurits Andersen Ring, Ιούνιος. Κορίτσι που φυσάει σπόρους πικραλίδας. 1899. 


J. Fr. Millet, Πικραλίδες. 1867-1868. Μuseum of Fine Arts. Boston.

Οι αιθέριες πικραλίδες γοήτευσαν και τον Γάλλο ζωγράφο J. Fr. Millet υπό την επιρροή του οποίου βρέθηκε ο Laurits Andersen Ring. Μία τέτοια πικραλίδα κρατά και το κορίτσι του πίνακα του L.A.Ring.

 Λουλούδι πικραλίδας.

Σπόρος πικραλίδας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου