Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τα βιβλία στο έργο του Βαν Γκογκ

Βιβλία. Πίνακες του Βαν Γκογκ

   Για αυτούς που περιβάλλονται από βιβλία, για αυτούς που η καθημερινότητά τους είναι βιβλία, για αυτούς που αγαπούν να διαβάζουν, ιδού κάποιοι πίνακες του γνωστού Ολανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ που απεικονίζουν βιβλία.
   Ξεκινώ πρώτα από έναν πίνακα που είναι γνωστός με τον τίτλο τα κίτρινα βιβλία. Βλέπουμε σ´ ένα τραπέζι πολλούς τόμους βιβλίων μαζί μ´ένα μικρό βάζο που περιέχει δύο τριαντάφυλλα. Τα βιβλία είναι γαλλικά μυθιστορήματα της προσωπικής συλλογής του καλλιτέχνη. 

V. Van Gogh, Νεκρή φύση με γαλλικά μυθιστορήματα και ένα βάζο με τριαντάφυλλα. 1887.
 Ιδιωτική Συλλογή.

V. Van Gogh, Nεκρή φύση με ένα άγαλμα, δύο βιβλία και τριαντάφυλλα. 1887. Kröller Müller Μουσείο.

V. Van Gogh, Nεκρή φύση με τρία βιβλία. 1887. Van Gogh Μουσείο. Άμστερνταμ. Είναι τρία νατουραλιστικά γαλλικά μυθιστορήματα. Ανάμεσά τους και ένα βιβλίο του Εμίλ Ζολά. O Βαν Γκογκ ζωγράφισε τα τρία βιβλία πάνω σ᾽ένα οβάλ ιαπωνικό κουτί. Ο καλλιτέχνης αγαπούσε τη νατουραλιστική λογοτεχνία και θεωρούσε ότι οι νατουραλιστές συγγραφείς γράφουν για την πραγματικότητα όπως ο ίδιος τη ζωγράφιζε.

V. Van Gogh, Νεκρή φύση με τη Βίβλο. 1885. Van Gogh Μουσείο. Άμστερνταμ. O πίνακας αποπνέει την ατμόσφαιρα έργου του 17ου αιώνα.

V. Van Gogh, Ανθισμένo κλαδί αμυγδαλιάς με βιβλίο. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.

 V. Van Gogh, Η αναγνώστρια μυθιστορήματος. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.vangoghgallery.com/catalog/Painting/524/Still%20Life%20with%20Bible.html
http://www.vangoghgallery.com/catalog/Painting/542/Still%20Life%20with%20French%20Novels%20and%20a%20Rose.html
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Van_Gogh_-_Stillleben_mit_drei_Büchern.jpeg2 σχόλια:

  1. Άννα, προσκυνώ (και) σήμερα!! Καταπληκτικά!! Πόσο τον αγαπώ, πόσο σε θαυμάζω!! Να έχεις μια όμορφη μέρα! Σε φιλώ! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που έλαβα το μήνυμά σου, Joan. Μου έφτιαξες τη διάθεση. Καλή μέρα και πάντα ας σκεφτόμαστε θετικά.

      Διαγραφή