Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Χιονισμένα τοπία στη Θεσσαλονίκη.

Τοπία με χιόνι. Παλιές φωτογραφίες του Σωκράτη Ιορδανίδη

   Ο Σωκράτης Ιορδανίδης (1912-1985) υπήρξε ασφαλώς από τους πιο χαρισματικούς φωτογράφους της παλιάς Θεσσαλονίκης....Και επειδή δε χιόνισε φέτος και ούτε φαίνεται ότι θα χιονίσει, ιδού κάποιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ιορδανίδη με χιονισμένα τοπία από την εξοχή της Θεσσαλονίκης.
 
    Την αγαπώ πολύ αυτή τη φωτογραφία που απεικονίζει μια έρημη εξοχική χιονισμένη ταβέρνα της Θεσσαλονίκης. Το χιονισμένο τραπέζι και οι πεσμένες στο χιονισμένο έδαφος καρέκλες υπαινίσσονται την ανύπαρκτη ανθρώπινη παρουσία. Είναι χειμώνας και οι άνθρωποι είναι απόντες, έχουν όμως αφήσει τα ίχνη τους... η εξοχική ταβέρνα θα αποκτήσει πελάτες όταν έρθει το Καλοκαίρι.

Σωκράτης Ιορδανίδης, Χιονισμένη ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

   Μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής οι παρακάτω φωτογραφίες. Πασπαλισμένα με χιόνι τα κλαδιά των δένδρων, χιονισμένοι και οι κορμοί. Το έδαφος σκεπασμένο με παχύ στρώμα χιόνι. Δεν είναι ορατά ίχνη ανθρώπινης παρουσίας. Λευκότητα, απόλυτη σιωπή και γαλήνη.

Σωκράτης Ιορδανίδης, Χιονισμένη άποψη εξοχής στη Θεσσαλονίκη. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Σωκράτης Ιορδανίδης, Χιονισμένη άποψη εξοχής στη Θεσσαλονίκη. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

http://83.235.173.112/fotoweb/Grid.fwx?archiveId=5008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου