Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Το Φθινόπωρο στη ζωγραφική. Πίνακες του Childe Hassam

Φθινόπωρο στο Παρίσι.  Σκηνές από τους δρόμους.

   Τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου ο Νοέμβριος. Για αυτό συνεχίζω με φθινοπωρινά θέματα από δύο πίνακες του Αμερικανού ζωγράφου Childe Hassam (1859-1935). Εμβληματική μορφή του Αμερικανικού ιμπρεσιονισμού (μαζί με τον John Henry Twachtman και την Mary Cassatt) με καταγωγή από τη Βοστόνη, ο Childe Hassam έχει συνθέσει πάνω από 3.000 πίνακες, υδατογραφίες, χαρακτικά, λιθογραφίες με καθημερινά θέματα από την αστική ζωή αλλά και τη ζωή της υπαίθρου.
   Οι παρακάτω πίνακες απεικονίζουν σκηνές από τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας το Φθινόπωρο. Tην περίοδο 1886-1889 ο Hassam βρέθηκε στο Παρίσι όπου ήρθε σε επαφή με τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό και μελέτησε ζωγραφική στην Ακαδημία Julian.


Childe Hassam, Σκηνή δρόμου στο Παρίσι. Φθινόπωρο. 1889. Ιδιωτική Συλλογή.

 Childe Hassam, Boulevard στο Παρίσι. Φθινόπωρο. Ιδιωτική Συλλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου