Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Οι προσωπογραφίες του El Greco

             Tα πορτρέτα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

    Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο επονομαζόμενος El Greco, έχει ζωγραφίσει μία εξαιρετική σειρά προσωπογραφιών που απεικονίζουν πρόσωπα που είχαν σημαντική θέση στη δημόσια ζωή αλλά και στην προσωπική ζωή του ίδιου του καλλιτέχνη. Φίλοι και υποστηρικτές του, αστοί και ευγενείς του περιβάλλοντός του, ανώτεροι κληρικοί και μοναχοί, αριστοκράτισες και αρχοντοπούλες.  
   Οι προσωπογραφίες του El Greco δεν αποτελούν μόνο ρεαλιστικές απεικονίσεις των εξωτερικών χαρακτηριστικών των προσώπων. Ο μεγάλος καλλιτέχνης υπερβαίνει την πραγματικότητα και με εξπρεσιονιστικές παραμορφώσεις δημιουργεί ένα μαγικό κόσμο προσώπων κυρίως της Τολεδιανής κοινωνίας. Διεισδύει στην ψυχολογία των προσώπων, ψυχογραφεί και ταυτόχρονα "ανοίγει" ένα διάλογο με τους ήρωες του, καλώντας και τους θεατές να συνδιαλεχθούν μαζί τους.

El Greco, Προσωπογραφία του Giorgio Ciulio Clovio. 1570. Μουσείο Capodimonte. Νάπολη. Ο Giulio Clovio ήταν φίλος και υποστηρικτής του El Greco στην Ιταλία. Είναι η πρώτη προσωπογραφία του El Greco που διασώζεται και από την οποία ήδη διαφαίνεται η ψυχογραφική ικανότητα του καλλιτέχνη. Στο έργο είναι εγκιβωτισμένες οι εικόνες του βιβλίου που κρατά ο Clovio, αλλά η εικόνα του τοπίου που διακρίνεται από το παράθυρο.

El Greco, Ευγενής με το χέρι στο στήθος. 1580. Μουσείο Prado. Μαδρίτη.

    Έχει ζωγραφίσει ένα μεγάλο αριθμό προσωπογραφιών Ισπανών ευγενών. Οι προσωπογραφίες αυτές, εκτός του ότι αποτελούν ντοκουμέντα για την ισπανική κοινωνία της εποχής, είναι και αριστοτεχνικά ψυχογραφήματα. Η έκφραση, το έντονο βλέμμα και η θλίψη που αποπνέουν τα μάτια τους γοητεύουν τους θεατές και τους κάνουν να αναρωτιούνται για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των προσώπων.

El Greco, Ένας ευγενής. 1585. Μουσείο Prado.  Μαδρίτη.

   Η παρακάτω προσωπογραφία του ηλικιωμένου ευγενή που μας κοιτάζει με θλιμμένο βλέμμα είναι από τις αγαπημένες μου.
El Greco, Προσωπογραφία ηλικιωμένου ευγενή. 1587-1590. Μουσείο Prado. Μαδρίτη.

El Greco, Προσωπογραφία άνδρα. Θεωρείται αυτοπροσωπογραφία του ίδιου του El Greco. 1590-1600. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη.

Εl Greco, Προσωπογραφία γέρου με γούνα. 1590-1600. Norton Simon Μουσείο. Πασαντένα.

El Greco, Ο καρδινάλιος Fernando Nina Guevara. 1600. Mητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη.

El Greco, Η προσωπογραφία του Jorge Manuel Θεοτοκόπουλου. 1603. Μουσείο Καλών Τεχνών. Σεβίλλη. Είναι προσωπογραφία του γιου του καλλιτέχνη. Ο Jorge Manuel ήταν επίσης ζωγράφος, για αυτό και απεικονίζεται με την παλέττα.

El Greco, Προσωπογραφία ενός μοναχού. 1605. Μουσείο Prado. Μαδρίτη.

   Μυστηριώδεις, αινιγματικές, με μεγάλα μαύρα μάτια και έντονο βλέμμα είναι οι γυναίκες των προσωπογραφιών του El Greco.
El Greco, Η κυρία με τη γούνα. 1580. Μουσείο Γλασκόβη.

El Greco, Η κοπέλα με το λουλούδι στα μαλλιά. 1600. Ιδιωτική Συλλογή.

El Greco, Προσωπογραφία μίας κυρίας. 1580. Philadelphia Museum of Art.

El Greco, Η Παρθένος Μαρία. 1590-1600. Μουσείο Καλών Τεχνών. Στρασβούργο.

El Greco, Η  Παρθένος Μαρία. 1595-1600. Μουσείο Prado. Μαδρίτη.


ww.museodelprado.es/index.php?id=995&no_cache=1&L=5&cHash=e002734e82&gbobras%5Badv%5D=0&gbobras%5Bcriterio%5D=1&gbobras%5Bexpuesto%5D=1&gbobras%5Bstring%5D=El+Greco
http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search?ft=El+Greco
http://www.artble.com/artists/el_greco
http://www.nortonsimon.org/el-greco/
http://www.wga.hu/html_m/g/greco_el/15/1511grec.html
https://sites.google.com/site/elmondelart/female-portraits-by-el-greco
http://www.philamuseum.org/collections/permanent/102630.html?mulR=524206757|4
http://www.el-greco-foundation.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Musée_des_Beaux-Arts_de_Strasbourg

2 σχόλια:

 1. "Η κυρία με τη γούνα" με ενθουσίασε! Καλό σου μήνα Άννα :))

  Είμαι "ο πιο πιστός φίλος του σκύλου" απλά άλλαξα άβαταρ :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Πράγματι, "η κυρία με τη γούνα" είναι υπέροχη. Καλό μας μήνα, Petra.

   Διαγραφή